Koronavirus provodi reforme: Sve se može online, sve je povezano

Foto: Cropix

Možda će zdravstvu i listama čekanja epidemija na neki način pomoći jer čini se da je baš koronavirus reforma koju jako dugo čekamo. Godinama su promjene obećavali političari svih smjerova, ali donio ih je mikroorganizam.

Odjednom se može raditi od kuće, odjednom svi misle da imamo previše županija i da je to besmisleno, odjednom je samodostatnost poljoprivrede svakodnevna tema svima. Odjednom se u Hrvatskoj sve može online.

“Imamo pet podusluga vezanih uz ovrhe vezane na novčanim sredstvima gdje korisnik može otvoriti zaštićeni račun, predati zahtjev za naplatu, opoziv zahtjeva za naplatu. Može predati upit ili reklamacije, sve ono za što je dolazio na šalter. Usluge elektroničkog računa i komercijalnog računa gdje postoji cijeli jedan niz pristupnica u kojem se svojstvu nalazi korisnik gdje je morao dolaziti ovdje na šalter to predati”, rekla je Andrea Kajtaz, komercijalnih digitalnih rješenja u FINA-i.

Iako su već neko vrijeme digitalizirani kroz sustav ePorezna, radili su i šalteri. Bar do epidemije. Od početka karantene na ePoreznu prijavilo se čak 20 tisuća novih korisnika. Zahtjev za odgodom plaćanja poreza također se predavao putem Interneta.

“100 000 pristiglih zahtjeva, u ovom trenutku riješeno je preko 95% tih zajhtjeva. Nešto više od 7000 je odbijeno, ima nažalost duplo podnesenih zahtjeva oko 12 000. 3000 obveznika je odustalo od zahtjeva. Na temelju tih zahtjeva već je odgođen iznos od 1,7 milijardi kuna”, rekao je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.



e-Propusnice povezale su zdravstvo, policiju i gospodarstvo, ali pustile i duha iz boce. Sad je kristalno jasno – treba nam manje županija i općina. Hrvatska ima 428, a puno veća i bogatija Njemačka 295. Stručnjaci predlažu pet regionalnih jedinica i ukidanje nekih općina.

“123 ubrana centra koja mogu biti nekakva urbana sjedišta novih lokalnih jedinica.A svi ovi ostali će zadržati svoj ustroj, ali neće imati profesionalne načelnike koji imaju plaće 10, 12, 13 tisuća kuna neto. to je sve nepotrebno za tako male lokalne jedinice. Oni moraju imati neku vrstu volonterskih institucija”, savjetuje Ivan Koprić, stručnjak za javnu upravu.

Odjednom se može raditi i od kuće. 69 posto zaposlenih danas radi iz svog dnevnog boravka. Prije korone su one koji su predlagali rad od kuće prozivali lijenčinama, a danas je to prihvatljivo većini šefova. Doduše, naš Zakon o radu to ne poznaje pa poslodavci predlažu da se rad od kuće uredi i zakonski, prenosi RTL.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI