KOSOVSKI MINISTAR OBRANE U SPLITU: Na sastanku je potvrđena snažna bilateralna veza Hrvatske i Kosova

Foto: MORH/ F. Klen

Proteklog tjedna kosovski ministar obrane Armend Mehaj boravio je u Splitu, došao je na poziv hrvatske delegacije na Jadransku vojnu, zrakoplovna izložbu i konferenciju ASDA 2021.

Na marginama konferencije susreo se i s hrvatskim ministrom obrane Mariom Banožićem, i to u društvu svog kolege iz resora unutarnjih poslova Xhelalom Sveçlom. Prema priopćenju MORH-a, ministri su razgovarali o potencijalima buduće vojno-tehničke suradnje.

“Na sastanku je potvrđena snažna bilateralna veza Hrvatske i Kosova koja je podignuta na višu razinu nakon sastanka ministara obrane, Banožića i Mehaja, u travnju u Zagrebu. Istaknuta je važnost strateškog dijaloga dviju zemalja u kontekstu zajedničkog interesa stabilizacije jugoistočne Europe, a kao jedan od najboljih primjera bliskog odnosa istaknuto je hrvatsko sudjelovanje u KFOR–u kao doprinos u procesima stabilizacije i sigurnosti regije”, pojasnili su iz MORH-a.

Manje-više isto je na društvenim mrežama potvrdio i kosovski ministar Mehaj, no on se uz spomenuto i pohvalio i provedbom sporazuma između dvije zemlje o nabavci vojne opreme.

Jasno, dobra suradnja Zagreba i Prištine nije sjela najbolje u Beogradu pa tamošnji mediji od jučer pišu o tome: “Hrvatska naoružava lažnu državu Kosovo!”, “Vlasti u Prištini kupuju oružje od Hrvatske” i “Udar na Srbiju iz komšiluka: Kosovo kupuje oružje od Hrvatske” samo su neki od naslova.



Citirana je i (navodna) izjava ministra Mehaja: “U rukama kosovskih vojnika uskoro se očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje”, naglašavaju. Zanimljivo, Mehaj je proteklog mjeseca bio i u posjetu Ankari, a i tada su “vrištali” slični naslovi, također su Turke optuživali da naoružavaju albanske snage. Inače, Hrvatska je zadnjih godina sasvim legalno izvozila vojnu opremu na Kosovo i time se ne krši ni jedna međunarodna odredba.

Oko ove teme poslali smo upit i MORH-u, a odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI