KRIVI SVI OSIM MAČEKA: HDZ mora platiti basnoslovnih 10.539 milijuna kuna u roku od 15 dana

Objavljena je nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Ivo Sanader, Mladen BarišićBranka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovorna kako slijedi.

“Vodeća parlamentarna stranka predstavljaju koncentraciju moći u svim segmentima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražio je da posluju s Fimi mediom. Kad su je angažirali HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu. Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi”, stoji u priopćenju suda.

“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4. travnja 2007. godine koristeći autoritet predsjednika Vlade i sustav ovisnosti naložio da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove”, dodaju.Od novca koji mu je predan, Sanader je 50 tisuća kuna utrošio za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela, a dijelom prikupljenog novca, u korist HDZ-a kupljeni su udjeli u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona, navodi se.

Sanader je u konačnici pribavio korist od 275 tisuća kuna, dok je HDZ pribavio ogromnih 14 milijuna kuna. Iz tog razloga, HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadnu dobit od 14,6 milijuna kuna. Shodno svemu tome, od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna”, zaključili su.

Sanaderu i članovima obitelji oduzima se i korist od 275.000 kuna i iznos veći od 15 milijuna za koji nemaju pokriće u zakonitim prihodima. Sanaderu se oduzima 327.000 kuna sa računa u Zagrebačkoj banci i naloženo je banci da novac prebaci u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude. Oduzeto mu je i 38.544.12 eura koje je oročio u RBA banci, te 701.859,11 eura sa žiro računa njegove supruge i pokojnog tasta sa računa u Innsbrucku. Nadalje, oduzima se 95.617 eura sa još jedne štedne knjižice koja je nađena u sefu i novac koji je položen na računu RBA u Innsbrucku. Oduzeto mu je još 180.000 eura, 120.000 eura, a sve su to novci u banci u Insbrucku. Pretragom sefa nađeno je još 50.009 eura u banci u Austriji. Oduzete su i vrijednosnice u austrijskim bankama – 1.080.000 dionica, javlja Jutarnji list.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama, a dok sutkinja još čita točke presude po kojima su svi oni proglašeni krivima.

Kazne

Sanader je nepravomoćno osuđen na osam godina jedinstvene zatvorske kazne po optužnici za slučaj Fimi media dok je Barišić osuđen na dvije godine i 10 mjeseci. S druge strane, na mjesec dana manje nego prvi put, Pavošević je osuđena na godinu i četiri mjeseca. 

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna. Oduzeti su novci koji su deponirani na računu suda, a novac je oduzet od tajnika Branka Bačića, dva milijuna kuna i 300.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. HDZ-u se nalaže i uplatiti 10 milijuna kuna koji predstavljaju tu razliku između imovinske koristi i oduzetih sredstava. U konačnici, riječ je o novčanoj kazni od 10.359 milijuna kuna koje HDZ mora u državni proračun uplatiti 15 dana od izricanja presude.

Sud je odlučio i kako Ratko Maček nije kriv. On je na prošlom suđenju dobio uvjetnu kaznu od godinu dana.

Sanader i HDZ moraju nadoknaditi oko 900 tisuća kuna za troškove vještačenja i to solidarno dok još moraju platiti po 7.000 kuna sudskih troškova. Troškove Mačeku će platiti država. Sanaderu je određen i istražni zatvor.

Obrazloženje presude

“Predmet ovog postupka je politička korupcija u korist HDZ-a. Udruživanje za počinjenje kaznenog djela, Sanader je povezao ljude i organizirao sve da bi se financirao HDZ. Dogovorili su da će se HDZ financirati iz dobiti tvrtke Fimi Medija koju je ta tvrtka ostvarila od trgovačkih društava i institucija u vlasništvu države”, navode iz suda.

“Sud smatra dokazanim da je Ivo Sanader povezao i organizirao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević…Svaki član imao je točno određenu ulogu koju im je dodijelio Ivo Sanader i svatko je postupao po njegovu nalogu. Dogovorili su se da će se stranka financirati iz dobiti koju će ostvariti Fimi medija, a radilo se o tzv. ’Crnom fondu’. Sve se to događalo najranije od 2004. Sud smatra da donacijama nije dokazana imovinska korist pa je taj dio optužnice ispušten”, rekla je sutkinja Kvaternik.

Dijelom je dokazana tvrdnja da je Barišić predao Sanaderu u dva navrata ukupno 15 milijuna kuna, a jedini je dokaz Barišićev iskaz.

“Nije bilo moguće, poštujući standarde i Europskog suda za ljudska prava, utvrditi odgovornost Ive Sanadera za to kazneneo djelo samo na temelju tog iskaza”, rekla je sutkinja. Ispušten je i dio da je donacijama ostvarena protupravna imovinska korist za stranku jer je to legalan način financiranja političkih stranaka.

Može se govoriti eventualno o prekršajnoj odgovornosti u prikupljanju donacija, a radilo se o iznosu od većem od 9 milijuna kuna, dodala je sutkinja.

“Ustanovljeno je da je novcem financirana i kupnja opreme za Osječku televiziju, za Hrvatski list, za financiranje Marka Pekovića Thompsona. Nije dokazano da su iz “crnog fonda” kupljena dva BMW-a, da su iz tog fonda plaćeni i pjevači Mišo Kovač i Nina Badrić. To je tvrdio jedino Barišić, a samo na tome se nije mogla temeljiti sudska presuda. Moguće je da je Barišić obavio ta plaćanja, ali to nisu morala biti sredstva iz Fimi medije”, rekla je sutkinja Kvaternik u obrazloženju presude.

Sredstva koja je plaćala Fimi medija ne mogu se smatrati donacijama za stranku jer su pribavljena na nezakonit način, rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Iz dobiti Fimi medije Sanader je dobio oko 250.000 kuna, a HDZ više od 14 milijuna kuna, a koristi su imali i Nevenka Jurak i drugi.

“Sanader je nastupao s pozicije premijera, jasno je da je to mogao činiti koristeći se autoritetom i položajem ovisnosti trgovačkih tijela i institucija. Nije nastupao kao predsjednik HDZ-a, ali istodobno je bio odgovorna osoba u HDZ-u. Zlorabio je položaj premijera, a iz pozicije predsjednika HDZ-a je raspoređivao novac za sebe i za korist stranke.

Bez Sanaderovog naloga nije bilo moguće kupiti niti jedan CD, čuli smo iz svjedočenja nekih osoba. HDZ je odgovoran za kaznena djela Ive Sanadera i Branke Pavošević”, ističu.

S druge strane, HDZ je kao pravna osoba odgovorna za kazneno djelo koji su počinili njezin predsjednik i blagajnica. Nakon što je obrazložila ovaj dio presude sutkinja je počela obrazlagati zašto Sanaderu i članovima njegove obitelji oduzima nezakonito stečenu imovinu. Sporne su bile neke kvalifikacije oko vrijednosti umjetnina u čemu se nije složio sa tužiteljstvom. Jer sud je prihvatio da je Sanader kolekciju umjetnina stvarao više od 30 godina. Sanader je nabavnu vrijednost procijenio na dva milijuna kuna, ali svejedno nesrazmjer njegove imovine po ocjeni suda iznosi više od 16 milijuna kuna. Sanader se s tom ocjenom slagao jer je tvrdio da je po povratku u Hrvatsku imao ušteđevinu veću od dva milijuna eura. Međutim, sud te Sanaderove navode smatra neuvjerljivim, rekla je sutkinja Kvaternik.

“Sanader u Austriji nije plaćao poreze i to je glavni razlog zašto sud nije prihvatio njegove navode”, rekla je sutkinja Kvaternik.

HDZ-u je oduzeto 14,6 milijuna imovinske koristi jer je ustanovljeno u postupku da je toliku imovinsku korist stranka stekla. Oduzeta je i imovinska korist Nevenki Jurak i Fimi mediji. Za članstvo u zločinačkom udruženju za Ratka Mačeka nastupila je zastara 1. 1. 2020 godine i sud je morao odbiti optužnicu, rekla je sutkinja Kvaternik. Nadalje, rekla je kako sud smatra da je Maček pomagao u kaznenom djelu.

“Suština je da je on govorio Pavošević da ne evidentira donacije. Prikupljanje nije zabranjeno, rekla je sutkinja i dodala da su sve donacije ušle u stranku mimo Mačeka. Jedino je Pavošević reklada joj je Maček rekao da ne evidentira donacije, što spada u prekršaje, i na temelju toga ga se nije moglo osuditi”, tvrdi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI