KRŠ I LOM U SRCU HDZ-A! Plenkovićev kandidat na udaru: S kim se to okružio?

Drugi val unutarstranačkih izbora u HDZ-u probudio je strasti u vladajućoj stranci, a za njih se posve razumljivo posebice zainteresirao Andrej Plenković.

Predsjednik vladajuće stranke inzistirao je na tome da se izbori održe unatoč epidemiološkoj situaciji, a mali paradoks leži u tome što je HDZ iste te izbore odgodio proljetos pozivajući se na pandemiju koronavirusa.

Bilo kako bilo, HDZ bi uskoro trebao dobiti novo ruho, budući da se u drugom valu izbora biraju šefovi lokalnih organizacija, a to za Plenkovića nije nimalo benigno budući da on u tome vidi jedinstveno priliku za cjelovito ovladavanje strankom. Namjera mu je u lokalne ogranke ubaciti svoje kadrove, a na terenu je situacija prilično usijana jer dijelom HDZ-ovih ogranaka godinama upravljaju stranački kapitalci koji se teško mire s time da bi mogli ostati bez svojih pozicija, a time i bez utjecaja koji iz istih proizlazi.

Za Plenkovića su posebno značajni izbori za šefa zagrebačkog ogranka, no tu je cilj djelomice već ostvario, s aktualnim šefom te organizacije Andrijom Mikulićem postigao je kompromisno riješenje pa je Mikulić od kandidature odustao zadržavajući se na poziciji čelnog čovjeka Državnog inspektorata. Umjesto njega, zagrebački HDZ preuzeti će mladi Mislav Herman koji na izbore izlazi sa vlatitim timom od četiri kandidata za potpredsjedika. Budući da je Herman jedini kandidat za funkciju šefa ogranka jasno je da je on i bez izbora pobjednik, no evidentno je kako je do toga došlo uz potporu stranačkog rukovodstva i središnjice stranke.

Članovi njegova tima su predsjednik Područnog odbora Novi Zagreb Istok Frane Barbarić, inače prvi čovjek HEP-a, a u njegovom timu su i Zvonko Milas, Mario Župan i Abnte Plazhonić. Kandidata za poptredsjednika zagrebačkog HDZ-a ima 12, i tu se zapravo vodi ozbiljna politička borba, no i tu je Hermanov tim u značajnoj prednosti budući da njegovi kandidati imaju potporu premijera Plenkovuića.Zanimljivo je da je od kandidature za šefa zagrebačkog ogranka odustao poznati liječnik Pavo Kostopač, no to po svemu sudeći nije umanjilo ni Hermanove, ni Plenkovićeve apetite, a sukobi u zagrebačkom ogranku stranke par dana uoči izbora su na vrhuncu. Dio članstva koje Hermanu nije sklono tvrdi da članovi njegova tima zlorabe stranačku infrastrukturu za svoju korist na izborima, a dio predsjednika područnih organizacija putem grupa na društvenim mrežama izdaje upute šefovima temeljnih organizacija da na izborni dan utječu na članstvo kako bi izašlo na izbore i podržalo Hermana i njegove kandidate za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a.

Osim toga, Hermanovu kandidaturu u dijelu stranke smatraju nastavkom suradnje s Bandićem, protiv čega se zagrebački HDZ-ovci posljednjih mjeseci učestalo bune. Naime, jedan od njegovih kandidata za potpredsjednika Ante Plazonić zapravo je Bandićev savjetnik za proširenje Branimirove ulice, dok je Župan djelatnik Studenskog centra. Sve se to odvija u periodu u kojem se u vladajućoj stranci vijeća i o tome tko bi mogao biti njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, upućeni ističu kako to definitivno neće biti Herman koji je prema kandidaturi rezerviran jer je svjestan da bi ona označila njegov politički kraj, no baš radi toga mnogi smatraju kako budući šef već sada izbjegava prihvatiti odgovornost što ne smatraju dobrom odskočnom daskom za razvoj organizacije koju preuzima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI