Lauc: ‘Treba kažnjavati one koji šire strah i paniku od korone, to je kazneno djelo, a ne sloboda govora’

Foto: Cropix

Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone i molekularni biolog Gordan Lauc komentirao je širenje lažnih vijesti oko koronavirusa rekavši kako treba kažnjavati one koji šire strah i paniku. 

“Još u ožujku DORH je objavio da Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu…”, napisao je u objavi na Facebooku.

Dodao je kako osobno ne vidi razliku između ‘onog nesretnika’ kojeg su brzo uhitili jer je pričao gluposti o potresima i između onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije.

“Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru… Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom”, poručio je.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI