Liječnici koji rade s covid pacijentima dobit će 20 posto manju plaću?

Po običaju, Hrvatska je zemlja apsurda i tamo gdje ga objektivno ne bi trebalo biti. Naime, 28 posto dodatka na plaću prema kolektivnom ugovoru dobiva liječnik specijalist koji liječi pacijente oboljele od TBC-a, premda se radi o bolesti za koju postoji cjepivo pa je i mogućnost zaraze zanemariva.

Dakako, covida nije bilo kad se radila ta podjela, ali u ovoj se situaciji trebao riješiti status onih koji rade s pacijentima oboljelima od koronavirusa jer je to u ovom trenutku sigurno najopasnije radno mjesto za liječnike, poglavito one koji liječe najteže slučajeve, piše Jutarnji list.

Može li se dogoditi da zdravstveni djelatnici koji rade s covid-pacijentima, a posebno oni koji su došli pomoći u covid-bolnicu KB Dubrava te u druge slične ustanove u Hrvatskoj, dobiju manju plaću za protekli mjesec nego za mjesec ranije kad su radili svoj redoviti posao u matičnim bolnicama?

Mogu li oni koji u svojim bolnicama rade s covid-pacijentima ostati bez tog istog dodatka od 28 posto na osnovnu plaću na uvjete rada jer koronavirusa do sada nije bilo?

Odgovor na oba pitanja je potvrdan: sve je to moguće ako se ništa ne promijeni u načinu isplata plaća, jer Ministarstvo zdravstva još uvijek nije dalo nikakav naputak ravnateljima bolnica o tome tko ima pravo i na koliki dodatak dok traje covidkriza. Istina, početkom prošlog mjeseca v.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić odlučio je da oni koji rade u PRIC-u imaju pravo na dodatak na uvjete rada od 28 posto, ali to još uvijek nije riješilo problem.



Naime, u PRIC-u KB-a Dubrava se ne dežura, satnica je tek temeljna plaća uz dodatak od 28 posto na uvjete rada jer se radi dnevno po principu 4 sata rada, 4 sata odmora pa onda opet povratak u bolnicu na 4 sata. Drugim riječima, kako god se računalo imat će manju plaću nego li u mjesecu u kojem su radili u matičnoj bolnici za najmanje 20 posto.

Najbolje se to može vidjeti na konkretnom, grubom izračunu. Ako neki specijalist koji je došao raditi u covid-bolnicu ima osnovnu plaću 10.000 kuna, a radi u jedinici intenzivne skrbi, na tu će plaću dobiti dogovorenih 28 posto više. Plaća će mu ugrubo iznositi 12.800 kuna, i tu priča završava jer taj liječnik nema dežurstava, prekovremenih… U svojoj bi bolnici imao također osnovnu plaću 10.000 kuna, zatim 19 posto dodatka na uvjete rada koje imaju gotovo svi, dežurao bi tri ili četiri puta i njegova bi plaća bila oko 16.000 kuna!? Riječju, malo manji dodatak, ali ukupno primanje veće 20 posto, piše Jutarnji list.

Ministar Vili Beroš je na Vladi najavio ”odluku o plaćama do kraja tjedna”, ali bez ikakvih pojedinosti, premda su neke zdravstvene ustanove već isplatile plaće za studeni s dodatkom od 28 posto i tako moguće ”prekršile propise jer ne mogu biti nepravedni prema svojim zaposlenicima’ zbog ‘nejasne primjene Kolektivnog ugovora”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI