LIJEČNICI OTKRIVAJU STVARNO STANJE! Gdje je nestao Beroš? Nikada mu nije bilo gore

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Cijepljenja preko reda jedna su od najvrućih tema u hrvatskom javnom prostoru, no dok u medije cure svi oni koji su preko reda otišli pod tu spasonosnu iglu koja bi ih trebala sačuvati od koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš djeluje kao da se ta tema njega ne tiče. Stječe se dojam da se prvi čovjek hrvatskog zdravstva malo pogubio te da se nastoji držati što dalje od javnosti dok kriza ne mine, a to njegovo postupno distanciranje manifestira se i na Berošev rejting.

Od nekoć najpopularnijeg političara u zemlji, danas je njegova popularnost manja od dva posto pa u ovom slučaju svjedočimo o strmoglavom padu u provaliju iz koje će se teško vratiti. Što je Beroš učinio pogrešno teško je reći, no možda najveći problem i jest u nečinjenju, sav je svoj fokus stavio na koronu ostavljajući ionako umoran zdravstveni sustav da se bez najavljivanih reformi bori sam sa sobom, a onda je i ta borba s koronom počela pokazivati svoju drugu stranu, onu hrvatsku, u kojoj se dobro zna da bez veze ne ide ništa.

BEZ VEZE – NIŠTA!

Fenomen je to koji se nerijetko potiho veže uz domaće zdravstvo, ali bez obzira na to Beroš je kao glavni i odgovorni u ovoj utakmici netko tko je javnost morao zadovoljiti odgovorima i konkretnim akcijama, jer sama isprika teško da će zadovoljiti iste predstavnike medija koji su prije nešto više od godinu dana Berošu organizirali pljeskanja s balkona nazivajući ga super Vilijem. Dok super Vili šuti govore liječnici, koji po televizijama ukazuju na nevjerojatne propuste i probleme s kojima se suočavaju u praksi. Tako je ovih dana glas digla predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit koja je gostovala na Novoj TV gdje je među ostalim komentirala i famozna cijepljenja preko reda s kojima osobno nije upoznata. Upoznata je zato i putem medija sa slučajem cijepljenja majke Alemke Markotić pa je slijedom toga iznijela vlastito stajalište na tu temu.

“Postavlja se pitanje moralne odgovornosti jer postoji dokument koji definira tko, kada, kako i u koje vrijeme se treba cijepiti. Dok nisu cijepljene sve prioritetne skupine, ne treba ići na sljedeće skupine. Očito je došlo do oglušavanja o dokument koji definira prioritete i to je dr. Markotić napravila. Postavlja se pitanje viškova cjepiva, da li to baciti ili cijepiti bilo koga. Država je očito napravila omašku jer nema liste tko bi trebao biti prvi cijepljen”, komentirala je te naglasila kako nisu cijepljeni svi zdravstveni djelatnici pa ni ona sama. Oglasila se na temu cijepljenja za N1 Nataša Ban Toksić, predsjednica KoHoM-a ,priznajući kako su oni u užasnoj situaciji jer moraju birati koga cijepiti i zaštititi.



“Svatko od nas ima bar 100 pacijenata starijih od 80 godina. Kriterije je postavljalo jedno tijelo u kojem nema predstavnika obiteljskih liječnika. Gdje nema ideja i konkretnih rješenja, najlakše je reći ‘to će odlučiti obiteljski liječnik jer on najbolje zna’, a to nije tako”, pojasnila je te priznala kako ne postoji način da građani shvate zašto je netko cijepljen prije nego on. ‘”Pravi život i posao u obiteljskoj medicini je jedno, a rad u nekakvom tijelu, kancelariji i teoretiziranje je drugo. Nevjerojatno je da niti jedan apel obiteljskih liječnika nije naišao na razumijevanje i odgovor”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI