LJEKARNE U BORBI PROTIV GRIPE OSTALE BEZ CJEPIVA, DRUGE JOŠ IMAJU ZALIHE Saznajemo kada stiže iduća tura, ali i kada se najbolje cijepiti

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) prije četiri dana objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima je omogućeno cijepljenje protiv gripe, no ako ste uputili poziv nekoj od njih, vjerojatno ste ostali razočarani, mi bar jesmo. Naime, jedna zagrebačka ljekarna obavijestila nas je kako njima cjepivo još uvijek nije došlo pa ni narudžba za cijepljenje nije moguća. Ipak, ohrabrili su nas, “javite se krajem tjedna, tada bi cjepivo trebalo biti tu”.

Ponukani time odlučili smo provjeriti stanje u ljekarnama diljem Hrvatske ili bar u onima koje su na naše upite odgovorili.

“Cijepljenje se u ljekarni Škoko organizira sljedeći tjedan od ponedjeljka do petka od 15-18h. Cjepiva ima i dostupno je za prodaju na privatni liječnički recept. Trenutno na zalihama imamo oko 100 doza cjepiva. Građani zovu svakodnevno za cjepivo, a mi se kao zdravstveni djelatnici trudimo dati sve informacije o cjepivu te cijepljenu u našoj ljekarni”, rekla nam je Mateja Ivanušić Banović iz požeške ljekarne.

Nešto veću količinu, točnije, 730 komada imala je čakovečka ljekarna.

“Cjepivo je u našim ljekarnama dostupno već nekih tjedan dana i to u količini od 730 komada. Velik je interes građana za cijepljenje te svakodnevno zovu kako bismo im cjepiva „rezervirali“ do idućeg tjedna kada u dvije naše ljekarne (Ljekarna Čakovec Centrala i Ljekarna Prelog) u suradnji s doktoricama započinje procjepljivanje. Pacijente smo uputili da od svojih liječnika nabave recepte koji su im potrebni kako bi cjepivo mogli kupiti, a u suradnji sa svima uključenima u proces procjepljivanja, napravit ćemo raspored cijepljenja za svakog pojedinog pacijenta kako bismo ispoštovali sve potrebne mjere zbog Covid-a”, govori ravnateljica Ljekarne Čakovec, Andreja Knežević.



“I drugim našim jedinicama osigurali smo dovoljan broj cjepiva, a sve prema iskazanom interesu u pojedinim jedinicama. Trenutno više nemamo cjepiva na raspolaganju odnosno sve doze su rasprodane ili rezervirane za pacijente koji su se predbilježili za cijepljenje u našim prostorijama”, dodaje.

Rasprodano je cjepivo i kod ljekarni Pablo koja diljem Hrvatske ima osam ljekarničkih jedinica uključenih u program cijepljenja.

“U tih osam ljekarni bile su dostupne određene količine, građani su mogli kupiti cjepivo i rezervirati termin cijepljenja. Cijepljenje se provodi u idućem tjednu, isključivo na navedenim Pablo lokacijama. Zbog velikog interesa, a ograničenih količina, cjepiva su rasprodana u rekordno brzom roku”, tvrde.

“Mi trenutno nemamo pouzdanu informaciju hoće li cjepiva još stizati i u kojim količinama”, dodaju.

“Određeni dio zainteresiranih pacijenata, vjernih korisnika Pablo ljekarni, se uspio naručiti i dobiti svoje cjepivo. Građani koji nisu uspjeli rezervirati cjepivo zovu svakodnevno, ali o reakcijama ne možemo puno reći. Nismo imali neugodnih situacija”, zaključili su.

O manjku, ali i nesrazmjeru dostupnog cjepiva diljem Hrvatske kontaktirali smo i predsjednicu HLJK, Anu Soldo.

“Oko 700 tisuća cjepiva naručeno je za ljekarne u Hrvatskoj ove godine. Prošle godine naručeno je bilo upola manje, njih 350 tisuća i nije sve ni potrošeno”, govori nam pa objašnjava kako uvijek ostane neiskorištenog cjepiva.

No, ove godine ono se masovno rasprodaje pa se i sama predsjednica čudi kako je u Zagrebu, u prvoj pošiljci, cjepivo rasprodano u roku od 24 sata.

“Uvijek je taj neki nesrazmjer. U Zagrebu se recimo rasproda, a u malim mjestima se uopće ne prodaje”, tvrdi pa objašnjava kako u drugoj turi, onoj koja bi trebala doći krajem tjedna, dolazi najviše komada.

No kada će se ona točno distribuirati ljekarnama, čak ni HLJK pa ni predsjednica iste to ne znaju.

“Od proizvođača, distributera i veledrogerija ovisi kada će ono biti dostupno građanima. Tu su dakako i različiti zakonski propisi koje cjepivo mora proći kako bi se uopće našlo na policama”, objašnjava.

U svakom slučaju, ako ni sada ne uspijete dobiti cjepivo, posljednja serija bit će dostupna u prosincu. Tada dolazi manja količina cjepiva koje pripada drugoj seriji, a to razdoblje, smatra predsjednica komore, najbolje je vrijeme za kupnju.

“Tada već neće biti popularno cijepljenje pa će se naći i dovoljno doza”, tvrdi.

Naposljetku, upitali smo je i što bi preporučila građanima koji su uporni i koji se žele cijepiti, ali im cjepivo uspjeva izmaknuti.

“Preporučila bi svim pacijentima koji imaju pravo na besplatno cjepivo da se jave svojim osobnim liječnicima, ako oni nemaju cjepiva onda se mogu obratiti zavodima za javno zdravstvo. Ove dvije skupine dobit će najveći broj doza, njih čak 500 tisuća komada”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI