LOKALNI IZBORI: Evo koje su stranke i kandidati najveći gubitnici

Foto:Pixsell

Lokalni izbori u Hrvatskoj u nedjelju su pokazali kako birači stoje po pitanju izbora kandidata. To se može i svojevrsno pogledati i kroz prizmu nacionalnog karaktera.

Pogledamo li onda na taj način, SDP je među najvećim gubitnicima jer je npr. Joško Klisović u Zagrebu je osvojio tek 7,82 posto glasova, tek nešto više od mostovca Zvonimira Troskota i nezavisne Vesne Škare Ožbolt.

Ne treba zaboraviti ni Split gdje su upisali također težak poraz gdje je njihov Ante Franić bio tek četvrti izbor – dobio je 7,44 posto glasova. SDP-ova lista za gradsku Skupštinu osvojila je 9,76 posto.


Iako je HDZ već u prvom krugu osvojio većinu u 11 većih gradova, Vukovar im je prvi put nakon dužeg niza godina izmakao iz ruku. Pobjedu pred HDZ-ovim Nikolom Mažarom s gotovo 20 posto više glasova odnio je bivši član stranke Ivan Penava.

Slična je sudbina HDZ zadesila i u Lici. Darko Milinović s novom strankom LiPO mogao bi HDZ-u preoteti županiju.Među pojedincima, jedna od najvećih gubitnica je Anka Mrak-Taritaš koja je osvojila manje od 1 posto glasova.

Rekorderi s najmanjem brojem glasova su Branko Ivkošić (Kandidat grupe birača) u Zmijavcima i Đuđa Dragaš u Plaškom sa samo 15 glasova, a samo jedan glas više ima Josipa Pečar iz Domovinskog pokreta u Severinu, HDZ-ov Mario Bauer u Oprtalju u Istri je dobio samo 19 glasova, a Jadranka Pešt (SIP) u Oroslavju je zaradila 22 glasa, dok je jedan više od nje imao SDP-ovac Marijan Blažević u Privlaci.

S 23 glasa nije se proslavio niti Ivan Bilić u Prološcu, kao ni kandidat grupe birača Željko Matej Manzoni s 24 glasa u Puntu, Robert Lilion iz Domovinskog pokreta u Karlobagu je dobio 26 glasova, Željku Šegetinu (HNS, Reformisti) u Trpnju je svoj glas dalo 27 birača, a nešto je bolji od Šegetina kolega Reformist Drago Oštarjaš, koji je u Klenovniku osvojio 29 birača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI