LOKALNI IZBORI: Ovo su kandidati protiv kojih se vode sudski procesi ili su osuđeni!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izmjena zakona koja će vrijediti za lokalne izbore u svibnju trebale bi spriječiti kandidiranje osoba koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci, bez obzira da li je u pitanju uvjetna kazna.

Ovim zakonom HDZ je pokušao poslati poruku kako korumpirani kadrovi nemaju mjesta ne samo u njihovoj stranci nego općenito na političkoj sceni.

Na taj se način pokušavaju spriječiti kandidature kao što je u Požeško-slavonskoj županiji gdje je na vlasti još uvijek njihov biši član Alojz Tomašević, kojeg su izbacili iz stranke nakon što ga je žena prijavila za obiteljsko nasilje.

S druge pak strane Željko Sabo na izbore izlazi kao neovisni kandidat, budući da ga je SDP izbacio iz stranke odbijajući stati iza njega kao svojega kandidata za gradonačelnika Vukovara.

Također, zbog noći provedene u pritvoru od kandidature je odustao za gradonačelnika Dubrovnika i SDP-ov Jadran Barač, a na izbore kao nezavisni kandidat izlazi i bivši SDP-ovac Dubravko Bilić, aktualni gradonačelnik Ludbrega.



Sudski postupci još se uvijek vuku za varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i Andro Vlahušić kao kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, premda je kazneno gonjen pa i pravomoćno presuđen za zloporabu gradonačelničke funkcije, no pošto je u njegovom slučaju 2019.godine nastupila rehabilitacija on se može ponovno kandidirati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI