LOKALNI IZBORI U HDZ-u! Plenković neće moći zbaciti Antu Sanadera s trona, jer je formirao vlastitu političku hobotnicu

Foto: Cropix

Nastavak unutarstranačkih izbora u HDZ-u, odnosno njihov drugi dio koji bi se trebao održati 22. studenoga, poremetio je idilu koja je u vladajućoj stranci nastupila nakon pobjede na srpanjskim parlamentarnim izborima. Drugi dio izbora onaj je u kojem se čelnici lokalnih ogranaka nadmeću za premoć, a u skladu s time, u vladajućoj stranci, u sjeni koronakrize, traju žestoki okršaji predstavnika ogranaka, raznih struja i frakcija, među kojima svatko gura svojega favorita, nastojeći time ojačati i vlastite pozicije u stranačkoj garnituri u kojoj sve konce vuče premijer Andrej Plenković. On u tim izborima za ogranke vidi priliku za učvršćivanje svoje pozicije u HDZ-u, jer bi uvođenjem svojih kadrova u županijske organizacije napokon preuzeo upravljanje nad stranačkim terenom. No, izgleda da predsjedniku stranke u tom kontekstu baš i ne ide sve po planu. To potvrđuju posljednja previranja u splitskom ogranku, koji u HDZ-ovim kuloarima slovi i kao najvažnija stranačka organizacija jer je Dalmacija godinama baza ove stranke.

Jaka baza

Dalmacija je uz to godinama baza i Ante Sanadera i on tu svoju bazu nema namjeru prepustiti nikome, pa ni Plenkoviću, a upućeni svjedoče da je u tome već uspio. Aktualni ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović na unutarstranačkim izborima trebao bi preuzeti upravljanje splitskim ogrankom stranke, čime će se u cijelosti potvrditi dominacija političkog tajnika HDZ-a u toj organizaciji. Od utrke za još jedan mandat na čelu splitskog HDZ-a već je odustao Petar Škorić, koji ionako nije bio favorit Zagreba jer je na unutarstranačkim izborima varirao pa je na koncu potporu dao Plenkoviću, premda se zna da je on kadar Davora Stiera. Uz to što je Škorić odustao od kandidature za splitski HDZ, i Andro Krstulović Opara odustao je od kandidature za još jedan mandat na čelu Splita. Premda je Opara uživao Plenkovićevu potporu, parlamentarni izbori otkrili su sve njegove slabosti, oko tisuću preferencijskih glasova koje je tada osvojio izbacili su ga iz igre. Igra zato više nego ozbiljno Sanader, koji godinama rukovodi HDZ-om Splitsko-dalmatinske županije, a koji bi uskoro preko Mihanovića trebao preuzeti i posljednji bastion, odnosno splitski HDZ. Nitko u splitskom HDZ-u ne dvoji da je Mihanović uistinu Sanaderov kadar, dapače, opisuju ga kao osobu od njegova velikog povjerenja te je vrlo izgledno da će upravo on biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita. Upućeni tvrde da ne postoji nitko u stranci tko bi smogao snage suprotstaviti se toj ekipi, jer Sanaderu u dalmatinskim ograncima nitko ne može konkurirati, pa ni Plenković, koji je zbog jakog Sanaderova utjecaja morao odustati od svojeg kandidata Domagoja Maroevića. Predsjednik HDZ-a svojeg prijatelja Maroevića dugo je nagovarao na kandidaturu, no Maroević je digao ruke od kandidature, prepuštajući poziciju Mihanoviću koji je svima dao do znanja da se namjerava kandidirati za šefa ogranka i za gradonačelnika Splita, pri čemu bi mu uvelike trebao pomoći utjecaj koji ima u istočnim gradskim četvrtima, što također može zahvaliti Sanaderu koji kontrolira većinu gradskih organizacija te ima ogroman utjecaj na terenu. Upućeni tvrde da iza Sanadera stoji snažan dalmatinski lobi koji uz ostalo čine Branko Bačić, Nediljko Dujić, pa i Božidar Kalmeta s kojim je ovaj u više nego dobrim odnosima.

Nitko se u dalmatinskim ograncima HDZ-a ne namjerava suprotstaviti Sanaderu, a on je pak takav da nikoga i ne pušta ispred sebe pa je tako njegov kadar i aktualni župan Blaženko Boban koji će, prema tvrdnjama Dalmatinaca, sasvim sigurno ući u utrku za još jedan mandat.

Iako aktualni šef Vlade ne preferira Sanadera, svjestan je da bez njega ne može ni pomisliti na pobjedu na lokalnim izborima pa se prema njemu odnosi po principu: prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže.



Njegovim kadrovima u vladajućoj stranci smatraju se Vinko Brkan iz Trogira, Vinko Zulim iz Segeta, ali i ozloglašeni ravnatelj splitskog doma za starije Ivan Škaričić koji se prije nekoliko mjeseci našao u središtu skandala nakon što je koronavirus pokosio njegove štićenike koji su desetak dana prije nego što je slučaj eskalirao imali povišene temperature.

Odvilo se to uoči kampanje za parlamentarne izbore pa je nemili događaj izazvao bijes premijera Plenkovića koji je i tada nastojao podrezati Sanaderov utjecaj u Dalmaciji, no bez previše uspjeha. Da je Sanader nedodirljiv, potvrdilo se i nakon napisa o dvjema parcelama usred brda Kozjak koje je svojedobno kupio za sitne iznose. Ispostavilo se kako je riječ o odličnim lokacijama tik uz izlaz iz budućeg tunela, koji je ujedno najkraća veza Splita i autocesta. Sanader je medijske napise o malverzacijama sa zemljištem odbacio, premda je zemljište kupljeno dok je on bio župan, a u istom tom periodu županija je uvrstila trasu ceste i položaj tunela u svoj prostorni plan.

Sanaderu sada dolazi priprema za lokalne izbore na kojima će snage morati odmjeravati i s osebujnim Željkom Kerumom, koji je obilježio Oparin mandat jer ovaj bez njegova HGS-a nije mogao donijeti ni jednu odluku, pa slijedom toga u Splitu nisu realizirani nikakvi značajniji projekti. Aktualni šef splitskog SDP-a Goran Kotur slovi kao jedan od kandidata na lokalnim izborima, međutim, njemu Peđa Grbin i novo vodstvo Partije nisu previše skloni, pa se u SDP-u kao potencijalni kandidati spominju Damir Barbir te Davor Matijević, no odluka o tome još nije donesena.

Sukob na ljevici

Do prije nekoliko dana govorilo se kako će kandidat stranke Pametno na splitskim lokalnim izborima biti Ivica Puljak, međutim, i ta se stranka zbog spajanja sa Strankom s imenom i prezimenom našla u ozbiljnim kadrovskim problemima koji bi mogli rezultirati raspadom splitske podružnice. Na krajnjoj ljevici kao kandidatkinja platforme Možemo u Splitu spominje se nekadašnja ravnateljcia Zlatnih vrata Tamara Visković. Kada je  pak o konzervativnoj splitskoj političkoj scene riječ, tu bi situacija mogla biti nadasve zanimljiva. U utrku kao Škorin kandidat vrlo vjerojatno ulazi kvizaš Robert Pauletić, mostovci svojega kandidata još nisu odabrali, no moguće je da to bude Ante Čikotić, a tu je i splitski gradski vijećnik Martin Pauk, kadar bivše zastupnice Brune Esih. U kontekstu kandidature za gradonačelnika Splita spominju se još i poznati aktivist Bojan Ivošević, ginekolog Zdeslav Benzon, ali i ekonomist Dejan Kružić te skupštinar Ante Zoričić. Dok se oporba postupno zbija i traga za svojim kandidatima, u HDZ-u nakon zatišja slijedi još jedna bura i okršaj koji bi na koncu trebao dati odgovor na pitanje u kojoj mjeri Plenković uistinu vlada svojom strankom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI