MANHATTAN U HEINZELOVOJ? Otkriveni detalji Bandićevih “twinsa” visokih do 140 metara

Ronald Gorsic/CROPIX

Da gradonačelnik Milan Bandić ima fetiš na fontane, nebodere i lampice nije neka tajna, a čini se da će mu se konačno ostvariti dugogodišnja želja da Zagreb gleda s vrha najvišeg nebodera, gotovo u centru grada.

Tako je u javnu raspravu od strane Gradskog ureda za strategijskoj planiranje pušten dokument kojim bi se omogućila gradnja nebodera uz Heinzelovu ulicu, tip pored Veterinarskog fakulteta. Neboder visok 140 metara na 35 katova imao bi poslovnu namjenu.

Kako doznaje Jutarnji, vlasnik parcele je Elona projekt koja je kupila samo zemljište. Iz tvrtke tvrde da je riječ o projektu koji je prošao na natječaju još 2010. godine, a očekuje se da će se realizirati prema radu studija Pilotprojekt Mateja Bendera i Dragana Crnogorca  to već ove godine. Vrijednost projekt procjenjuje se na 80 do 100 milijuna eura. Bender je natječaj dobio s projektom dva nebodera blizanca koji su međusobno povezani.

“Twinsi” bi bili visoki 140 metara, a povezivao bi ih prostor u koje bi se nalazio trgovački centar i ugostiteljski objekti. Kao što je navedeno na samom početku, plan je da objekt služi u poslovne svrhe, a jedan dio predviđen je i za budući hotel.

Točnije, jedan toranj bi bio namijenjen uredima, a drugi bi bio hotel s pet zvjezdica. Matej Bendera tvrdi da nije siguran kada će se taj projekt zapravo realizirati, hoće li to biti već ove ili za 11 godina.



Bandić pored Mahnattana u Heinzelovoj planira gurati projekt prodaje zemljišta kao što su Gredelj, Parmolin i Zagrepčanka. Iako je oporba pokušala staviti moratorij na prodaju, prijedlog nije dobio zeleno svijetlo.

“Ukazujemo posebno na činjenicu da je Grad pretrpio izuzetno velike štete od potresa i tekuće covid-krize, što sve ukazuje na opravdanost aktiviranja imovine Grada Zagreba kako bi se sanirale posljedice nepogoda koje su pogodile Zagreb”, obrazložio je Bandić razlog prodaje ove vrijedne imovine.

Iako bi Bandić zasigurno želio da gradnja “twinsa” krene u 2021. godini, navedeno će biti gotovo nemoguća misija. Isto tako, ne sumnjamo da će upravo gradnja ovih nebodera biti u središtu predizborne kampanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI