MARIĆ: ‘Cijelo vrijeme govorim o jedinstvenoj poreznoj reformi. Tražili smo način kako i zaposlenike s nižim primanjima zahvatiti poreznim izmjenama’

Goran Mehkek/CROPIX

Oporba je imala primjedbu da se time ponovno pogoduje imućnijim ljudima odnosno onima s višom plaćom te da će ostali koji primaju plaću nižu od 5000 kuna i dalje ostati “kratkih rukava”.

S izmjenama poreznih zakona neki ljudi će dobiti samo nekoliko desetaka kuna višu plaću, primjetio je Peđa Grbin, za razliku od drugih koji imaju velike plaće, njima će se osobni dohodak povećati i za tisuću kuna. I to, prema mišljenju oporbe nije u redu jer dovodi do daljnjeg raslovanja društva.

Ministar financija Zdravko Marić je prokomentirao kako je cijelo vrijeme govorio o “jedinstvenoj poreznoj reformi”.

“Cijeli sustav poreznih zakona i segmenata je obuhvaćen paketom poreznih izmjena. U porezu na dohodak je situacija da 2/3 ne plaća porez na dohodak. Oni koji plaćaju, treba vidjeti koliki je iznos. Znamo i sami, a to smo vidjeli na sustavu PDV-a, neki poslodavci tu razliku zadržavaju za sebe. Porezna politika i zakoni o porezima ne znače to kolika je nekome plaća već koliko se od plaće usteže poreza i prireza”, rekao je Marić.

Dodao je da kada je riječ o građanima i zaposlenicima s nižim primanjima, tražio se način kako i njih zahvatiti s poreznim izmjenama.



“Proširili smo obuhvat tzv. neoporezivih primitka. Od 2500 kuna smo došli do više od 15 tisuća kuna. Zadnjim izmjenama smo uključili i testiranje na koronavirus da bude neoporezivo,. Poslodavac svom zaposleniku može uplatiti mjesečno više od tisuću kuna dodatne plaće bez da na to plati porez i prirez”, naglasio je ministar.

Dodao je kako je u porezu na dohodak zadržana progresivnost. “De facto su dvije stope koje pišu u zakonu, ali imamo i sniženu stopu na mlade i na umirovljenike. U poreznom sustavu imamo nekoliko stupnjeva i različitih stopa. Koliko god smo svjesni toga da je gospodarstvo pokretač razvoja, porezni obveznici su ti koji plaćaju, a u ovoj krizi se pokazalo i obrnuto”, zaključio je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI