Medved komentirao uhićenja: Svi oni koji su počinili ratne zločine neće mirno spavati

screenshot

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je napore posebne skupine istražitelja MUP-a, te je dodao kako je to aktivnost koordinirana sa svim drugim nadležnim tijelima i službama.

“Pozdravljam uhićenje osoba koje se sumnjiče za najteži oblik ratnih zločina. Stoga očekujem da će nakon uhićenja pravosuđe odraditi svoj dio posla i da će ti počinitelji tih teških kaznenih dijela odgovarati za te zločine”, kazao je Medved.

Poručio je kako je ovo pokazatelj ozbiljnog pristupa prema procesuiranju i pokazatelj da taj zločin ne zastarjeva.

“Ovo je i pokazatelj odgovornosti i ozbiljnosti države u odnosu prema žrtvama. Svi oni koji su počinili ratne zločine ne mogu mirno spavati, i neće mirno spavati. Mi se nećemo umoriti, nastavit ćemo ustrajno provoditi sve potrebne istražne radnje i procesuirati počinitelje ratnih zločina”, kazao je Medved.

Na pitanje kako će se, po njegovoj procjeni, to reflektirati na odnos Hrvata i Srba na terenu, Medved je kazao da će svatko normalan pozdraviti takav pristup, i poticati sve nadležne službe i tijela na nastavak ozbiljnog i odgovornog rada u pronalasku, procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina.“Ne zaboravimo Baćin, Voćin, ne zaboravimo Široku Kulu, ni jedno stratište gdje su ljudi stradali na najgori mogući način, mučeni i ubijani, za to netko treba odgovarati. Naša je obveza kao države i društva nastaviti tragati za tim počiniteljima, provoditi procese i kažnjavati ih”, poručio je Medved.

Ministar je bio upitan i jesu li ova uhićenja odgovor gradonačelniku Vukovara i bivšem članu HDZ-a Ivanu Penavi koji je izašao iz stranke zbog, kako je rekao, “nečinjenja” u procesuiranju ratnih zločina.

“Ovo je kontinuirani i ozbiljan rad i proces zasebne skupine istražitelja. Sjetite se da smo unazad nekoliko godina naglašavali da se ozbiljno radi na tim predmetima, i u konačnici ovo nisu prvi uhićeni u proteklom mandatu, pa i u početku našeg mandata. Preko 50 osoba je u protekle tri godine uhićeno i procesuirano upravo za slična kaznena djela ratnog zločina, i na tome će se nastaviti”, zaključio je Medved.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI