MEDVED PREDSTAVIO NOVI STOŽER: Poznato koliko je pregledanih objekata neupotrebljivo

screenshot

Voditelj  Stožera za upravljanje krizom nakon potresa Tomo Medved obratio se javnosti te je komentirao poduzete akcije u cilj sanacije posljedice potresa.

Medvedu je na zatvorenom dijelu 35. sjednice Vlade dana ovlast za rukovođenje radom dijela Stožera civilne zaštite RH vezanom uz otklanjanje posljedica potresa, a u Stožer su imenovani i dodatni članovi.

Njegovim zamjenicima imenovani su potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Sjedište Stožera biti će u petrinjskoj vojarni.

“Stožer će na sva pitanja odgovarati promptno i nositi se sa svim izazovima koji su pred nama. Ovaj Stožer od ovog trenutka bit će aktivan tijekom 24 sata dnevno”, rekao je Medved na početku.

“Uz ovaj stožer vezivat ćemo i stožere iz drugih županija koje su također pogođene potresom”, dodao je.



Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalio se svima koji su pomogli u ovoj krizi. Nabrojao je sve materijalne, ali i ljudske, štete koje je ostavio potres.

“Glina i Petrinja rade u otežanim uvjetima, na izmještenim lokacijama, ali stvari funkcioniraju. Najveći problem je smještaj ljudi, odnosu nedostatak kamp kućica”, rekao je Žinić dodajući kako je situacija znatno bolja nego proteklih dana.

“Ova nesretna situacija je prilika da napravimo zaokret i ugodnije mjesto za život”, zaključio je.

“Od dosad pregledanih objekta je 30 posto neuporabljivo. Voljeli bismo kada bi te crvene objekte mogli čim prije ukloniti jer predstavljaju opasnost. Više je od 17.500 zahtjeva za pregled statičara stiglo putem aplikacije”, rekao je ministar Darko Horvat.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako predstavnici iz ministarstva iznijeli neke konkretne prijedloge što će raditi i što je u planu.

“Dobro smo započeli, ali pred nama je puno posla. Imamo odgovornost da vratimo život na ovo područje”, rekao je te zahvalio svim službama na terenu.

Ministar Horvat ponovio je i da je Vlada stavila na raspolaganje 220 državnih stanova za pogođene potresom.

Župan Žinić govorio je o odgovornosti za obnovu nakon 1995.

“Od 1995. sam radio u Ministarstvu razvitka i obnove, sustav je bio postavljen na način smo imali čitav tim tvrtki koje su imale ugovor s ministarstvom, dopuštamo da ima i nepravilnosti. Osobno se ne osjećam odgovornim jer nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje”, rekao je župan Žinić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI