MEDVED: Projekt ‘Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata’ vrijedan je 81,5 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sudjelovat će na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata”.

Svečanost uručenja ugovora održalo se u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je sve nazočne u Ministarstvu hrvatskih branitelja kao korisnika i nositelja projekta “Digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata”, vrijednog  81,5 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

“Digitalizacija arhivskog gradiva iznimno je važno kako bi se postupci prema stradalnicima iz Domovinskog rata provodili brže, a posebice kako bi se sačuvalo arhivsko gradivo. Povijesne činjenice bit će sačuvane za nadolazeće generacije. Još u rujnu 2017. započeli smo provedbu projekta zajedno s partnerima. Projekt se provodi do kraja lipnja 2023. godine. Ovo je jedinstveni projekt gdje se jasno oslikava važnost članstva Hrvatske u EU te da se sredstvima iz EU-a financira program vrijednosti iz Domovinskog rata. Trenutno se na šest lokacija odvija terenska obrada gradiva, a nakon toga će se postupiti postupku same digitalizacije. Dosad je obrađeno više od 52 posto gradiva”, rekao je Medved.

Dodao je kako je dosad utrošeno oko 20 milijuna kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI