Medved: “Učinili smo velike napore kako bi sanirali posljedice potresa i normalizirali život”

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je “ova Vlada učinila izniman napor kako bi se sagledale stvarne posljedice razornog potresa.”

“Šteta je golema i strukturirano je izvješće i predano u Europski fond solidarnosti. Od potresa do danas Vlada je donijela ukupno 32 odluke. Jedna od njih je oslobođenje od plaćanja struje ljudi na potresom pogođenim potresom. Danas će se na sjednici donijeti odluka o oslobađanju plaćanja cestarine, željezničkog prijevoza te oslobađanje plaćanja pretplate na tri mjeseca. S 12 na 16 odnosno 25 tisuća kuna će se podignuti iznosi za donacije za kuće i stanove za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Na taj način će se omogućiti da se što je prije moguće osposobe objekti, pogotovo oni koji imaju manja oštećenja kao što su dimnjaci i zabatni zidovi i to za 20 tisuća oštećenih kuća”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Izdvojio je kako u ovom trenutku je potpuno jasno koliko su zapravo štete nastale potresom te da je to ozbiljan preduvjet za obnovu.

“Kontrola kvalitete vode, čišćenje bunara se provodi kako bi se ljudima stvorili uvjeti za što kvalitetniji život. Veliki broj naselja na području Sisačko-moslavačke županije i prije potresa nisu imali adekvatni vodni sustav. Veliki je broj nerazvrstanih cesta koje su u jako lošem stanju. I te ceste će se sanirati. U svim gradovima započelo je uklanjanje onih objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi. Više od 25 takvih objekata je uklonjeno u samom središtu Petrinje, a uklanjat će se i u Glini”, zaključio je ministar.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI