‘MESIĆ LAŽE!’ Šef bleiburškog voda žestoko napao bivšeg predsjednika

Dusko Marusic/PIXSELL

Gostujući na N1 televiziji bivši predsjednik Stipe Mesić progovorio je o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara te se prisjetio događaja uoči pada Vukovara.

“Došao mi je general Tus, šef našeg glavnog stožera. Pitao sam ga možemo li obraniti Vukovar ili ne, a on je rekao samo u jednom slučaju – da preko sela Martinci uđemo u Vukovar, a prije toga treba uništiti četiri tenka… Ako to ne napravimo u dva dana, doći će 40 tenkova. Zato ih treba uništiti, s vojskom ući u Vukovar, izvući civile, ranjene i druge, i da se onda Vukovar brani kao vojna utvrda, a ne kao grad… Tus mi je to ponovio pred Franjom Tuđmanom kako možemo ući s novom vojskom, novim oružjem u Vukovar, Tuđman nije gledao mene nego Tusa i pitao ga: “Generale, tko zapovijeda u ovom ratu?” Tus mu je rekao: “Vi, predsjedniče”, ispričao je Mesić te objasnio kako je Tuđman kazao da moraju provoditi ono što je zapovjedio. ”Mi smo otišli a Tus je podnio ostavku na mjesto načelnika glavnog stožera”, izjavio je bivši predsjednik.

Na te je riječi žetoko reagirao Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda koji je na društvenim mrežama bez dlake na jeziku ustvrdio kako Mesić laže.

”U prigodnom razgovoru za televiziju N1 iznio je ordinarnu laž protiv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, optuživši ga da je odgovoran za pad Vukovara. Pritom se pozvao na generala Antuna Tusa kao svjedoka iz prve ruke, premda je Tus već više puta javno govorio o toj temi – ali potpuno suprotno od Mesića”, kaže Vukušić te nastavlja: ” Prvo, Tus je bio načelnik Glavnog stožera HV-a do 22. studenoga 1992., odnosno više od godinu dana nakon pada Vukovara, kada ga je zamijenio Janko Bobetko.

Drugo, sva dosadašnja Tusova javna svjedočenja o razlozima pada Vukovara svode se na zaključak kojega je iznio u intervjuu „Večernjem listu“ od 1. svibnja 2015.:



„A kad je u pitanju pad Vukovara, general Tus kaže: – Nismo imali snage za obranu Vukovara“.

Tus je opširnije govorio o bitci za Vukovar u razgovoru za lokalni časopis primorsko-goranske županije „Zeleno i Plavo“:

„Upravo je Vukovar primjer herojstva i tromjesečne neosvojivosti, ali i brutalnosti, razorenosti i velikih žrtava. Hrvatska je kasnila u stvaranju većih formacija jer u rujnu 1991. kad smo mi počinjali s ustrojem vojske, neprijatelj je već bio pred Vukovarom. Dvaput smo pokušali proboj do Vukovara, ali nijedan nije uspio. Prvi smo se put pokušali probiti i ojačati obranu s oko 1.500 vojnika, a u sljedećem koraku još toliko, kako bismo se mogli izvući iz Vukovara i braniti se na liniji Osijek-Vinkovci-Županja. Bili smo svjesni da nećemo moći sačuvati grad. Nismo uspjeli obraniti Vukovar, ali pokazalo se da je upravo na Vukovaru napad velikih snaga na Hrvatsku zaustavljen“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI