MILANOVIĆ DANAS SLAVI 55. ROĐENDAN: Kao premijer padao je s oklopnjaka, a sad se svađa s Vladom

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Aktualni predsjednik Zoran Milanović u subotu slavi svoj 55. rođendan. Milanović se rodio 30. listopada 1966. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, a 1998. godine magistrirao je pravo Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu.

Karijeru je započeo kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Nakon smrti Ivice Račana 2007. godine postao je predsjednik SDP-a.

Početkom 2008. godine postao je zastupnik u Saboru, a nakon parlamentarnih izbora 2011. godine i premijer.

U 2015. godini izgubio je izbore za premijera, a nakon prijevremenih izbora 2016. godine odlazi i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvećuje privatnom konzultantskom poslu.



Nakon povratka u politiku 2019. godine kandidirao se i pobijedio na predsjedničkim izborima te 2020. godine postao peti predsjednik Republike Hrvatske.

Od 1994. godine je u braku sa Sanjom Musić Milanović te je otac dvojice sinova.

Njegov mandat na mjestu premijera obilježilo je stagniranje Hrvatske. PDV je narastao s 23 na 25 posto, a Hrvatskoj je i nekoliko puta smanjen kreditni rejting. Godine 2013. Hrvatska je postala članica EU.

Imao je i niz gafova. Tako je 2013. godine tijekom posjeta petrinjskoj vojarni pao s oklopnog vozila, a 2014. godine je nakon poplave u Glini jednu ženu tješio riječima da je i njemu jednom u stanu pukla cijev.

Tijekom predsjedničkog mandata postao je poznat po brojnim medijskim ispadima i prepirkama s članovima Vlade, naročito s premijerom Andrejem Plenkovićem. Tako su se premijer i predsjednik mjesecima natezali oko izbora šefa Vrhovnog suda, a još se nisu dogovorili oko imenovanja veleposlanika. Posljednji u nizu svađa dogodio se u petak kada je ministru obrane Mariju Banožiću tijekom prisega vojnika u Požegi zabranio da održi govor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI