MILANOVIĆ GA POSJEĆIVAO VLADINIM AVIONOM: Slavonski vladar i milijunaš od čijeg bogatstva zastaje dah

Vladar Slavonije, tako se u kuloarima naziva Marka Pipunića, čovjeka koji se u medijima posljednji put spomenuo prije nekoliko tjedana kao jedan od onih koji su dobili poticaje preko famoznog Projekta Slavonija. Pipunić je inače korektno surađivao s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u dobrim je odnosima i sa premijerom Plenkovićem, a govorilo se da je njegove fešte vladinim avionom posjećivao bivši premijer i aktualni predsjednik Zoran Milanović.

Pipunić je vlasnik svega čime se vladati može: proizvodi svinje, jaja, mlijeko, brašno, šećer, junad, stočnu hranu, vlasnik je skoro cijelog bivšeg Poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, posjeduje sedam silosa i mlinova, a u njegovoj poduzetničkoj paleti nalazi se i osječka Šećerana te Tvornica ulja Čepin.

Zapošljava preko 2500 ljudi, a tu su i stotine kooperanata, a od medija bježi kao vrag od tamjana. Mediji su jednom prigodom izvjestili da je za svoje radnike u centru Osijeka otvorio wellness centar, no Osijek ipak nije njegov rodni grad. Svoj je prvi značajniji kapital, prema vlastitoj priči, Pipunić stekao prije rata u Modriču, u rodnoj Bosanskoj Posavini, odnosno zamjenskoj domovini svih domoljubnih Hrvata.

Jedno je vrijeme radio kao referent prodaje rezervnih djelovao, a onda je bogaćenju kumovao punac s kojim devedesetih godina prošlog stoljeća otvara privatnu tvrtku koja se bavila trgovinom. Kada Bosanska Posavina u ratu pada u srpske ruke, Pipunić bježi u Osijek i osniva ‘Žito’, tvrtku koja se bavila trgovinom ratarskim kulturama i od tada njegov biznis ne prestaje cvasti. Pipunić je trgovao sa svim kombinatima koji su danas u njegovom vlasništvu – Osijek, Valpovo i Orahovica, sve ih je financijski pomagao kada bi ih stigle teškoće.

Ta se pomoć, na kraju, itekako isplatila jer kada je nastupila era privatizacije bio je u povoljnijem položaju od konkurencije, pa kupuje sve tvrtke koje su stiskali financijski problemi. I naravno da ništa nije išlo bez politike pa je tako Pipunić izdašno financirao Sanadera i njegov HDZ, potom je u ‘kukuriku’ eri financirao HNS, znakovito, baš u toj 2013. godini kada je ubrizgao financijsku injekciju Vrdoljakovim narodnim liberalima preuzima čepinsku uljaru.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI