MILANOVIĆ NE MISLI STATI! Plenkoviću sprema najtežu bitku u karijeri

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sukob za sukobom, niže se gotovo na dnevnoj bazi među dvojicom najmoćnijih političara u državi.

Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković naprosto ne uspjevaju pronaći zajednički jezik, a njihove prepirke odavno su prešle granicu dobrog ukusa.

Dok Milanović odgovornost za konflikte nastoji prebaciti na predsjednika Vlade, Plenkovićevi suradnici kažu kako je predsjednik Republike svadljivog karaktera. Podsjećaju kako je on i kao premijer nerijetko ulazio u konflikte s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem, s kojim je do njegova odlaska na Pantovčak dijelio stranačke klupe.

Teze o svadljivom karakteru u Milanovićevom timu odbacuju te ističu kako je Plenković taj koji ignorira predsjednika. Napominju kako će premijer prije ili kasnije, morati pristati na razgovor s Milanovićem te da će morati pronaći zajednički jezik, no prema Milanovićevim suradnicima problem počiva u Plenkovićevom osobnom animozitetu prema predsjedniku Republike. U Plenkovićevom timu uvjereni su kako država ni građani definitivno nisu talac sukoba između dvojice državnika, no Milanovićevi kolege naglašavaju da je on spreman do kraja mandata sudjelovati u prepucavanjima, u kojima ne vidi problem. On zapravo svoje javne prozivke na račun Plenkovićeve vlade smatra državničkim činom te se kroz to prezentira kao predstavnik svih građana, što je svojim biračima jamčio i na izborima.

Zagrebe li se ovaj konflikt nešto dublje jasno je da Milanović vrlo svjesno ‘udara’ na Plenkovića zato što u njemu vidi jedinog adekvatnog političkog konkurenta, no s druge strane je upravo Milanović jedini koji je u političkoj areni dorastao Plenkoviću, ali i onaj koji ga s dozom argumenata, i pomalo s visoka uspjeva iznervirati. Koliko god taj dio njihova karaktera među njima dvojicom izaziva animozitet, on je ujedno dodirna točka njihovih karaktera. Milanović svoj obračun naziva principijelnim, no ne i osobnim, što u Plenkovićevom timu osporavaju, tvrdeći da premijer nije taj koji je raspravu s predsjednikom spustio na osobnu razinu.Kakva god rasprava bila očito je da svjedočimo borbi konkurenata, koja rezultira otvaranjem tema koje nisu nimalo ugodne, ali su poželjne za javne rasprave, i razvoj demokracije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI