MILANOVIĆ OPRAO B.A.B.E: ‘Imam stav, ne trebaju nam dogme udruga koje ne dopuštaju razmišljanje i razgovor!’

Foto: Pixsell

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svoj način komentirao spolno uznemiravanje u Hrvatskoj, pristižu reakcije sa svih strana pa i iz udruge B.A.B.E.

Milanović je na svom Facebook profilu objavio novi status u kojem se osvrnuo na svoju izjavu pri čemu je rekao da je on “uvijek spreman reći ono u što je uvjeren”.

“U skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti”, napisao je predsjednik.

Dodao je kako je “rekao da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog”.

Podsjetimo, u petak je hrvatski predsjednik posjetio Sisak, Nebojan i Petrinju te odgovarao na pitanja novinara. Tada je komentirao i slučajeve spolnog uznemiravanja pri čemu je izrazio svoje mišljenje na način kako bi “to nazvao kroničnom nezaraznom bolesti poput bolesti srca, šećeri…nešto što te muči i uznemirava, ali nije zarazno”.



“To je nešto protiv čega se treba boriti. Rijetko se događa da kovinotokar, viljuškar i bravar maltretira članicu uprave. Kada se takve problematične stvari događaju među ravnopravnima u socijalnom, imovinskom i korporativnom smislu, a ne u hrvačkom smislu ili kada optužbe daju holivudske glumice koje ne izlaze iz kreveta bez pet milijuna dolara…to je druga stvar. Nije isto progovara li o tome neka zvjezdica koja želi postati velika glumica i podebljati bankovni račun ili neka žena koja brine za sebe i svoju obitelj ili mlada djevojka na akademiji i o tome treba voditi računa”, rekao je Milanović.

Poslali smo upit udruzi B.A.B.E i tražili njihovu reakciju te ćemo istu objaviti čim stigne.

Njegovu objavu na Facebooku donosimo u cijelosti:

“Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI