MILANOVIĆ UZ OVRŠENE: ‘Građani su prepušteni na milost i nemilost. Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija’ ŠTO ĆE REĆI PLENKOVIĆ?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović na Facebook stranici komentirao je ovršivanje građana koje je krenulo u ponedjeljak.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke. Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima. U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.

Dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna. Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada. Kada su banke stavile financijsku omču zvanu švicarski franak tisućama obitelji oko vrata, Vlada je pokazala da ih se ne boji i da su joj građani na prvom mjestu. Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja”, napisao je Milanović.

Podsjećamo, nakon šestomjesečnog moratorija u ponedjeljak je krenuo prvi val ovrha i blokada računa građana. Na naplatu stižu neplaćeni računi od travnja do lipnja ove godine, ali i obustavljene ovrhe koje su se pokušale naplatiti prije moratorija.Kako i protekao prvi dan puštanja ovrha pokušali smo doznati iz Hrvatske javnobilježničke komore. Neslužbeno smo doznali da se ovrhe postepeno puštaju i da danas neće krenuti sve ovrhe i blokade svih računa svih onih koji su dobili ili će tek dobiti rješenje za ovrhu. One će se puštati za vrijeme cijelog razdoblja.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI