Milardović o prepucavanju premijera i predsjednika: Ne vrti se život u ovoj maloj državi oko dvije osobe. To je egoistična pozicija.

Photo: Boris Scitar/VL/PIXSELL

Anđelko Milardović, profesor političkih znanosti, kao i većina hrvatskog društva, umoran je od prepucavanja visokih čelnika koje su postale svakodnevni ‘sport’.  Premijer je predsjednika ‘Nazvao’ 54-godišnjim šmrkavcem, dok je predsjednik premijeru poručio neka, ako ne može izdržati pritisak, ‘ode mami’.

“Ovaj tip komunikacije vodi u lošu beskonačnost. Blaga preporuka je da je detant. Detant na relaciji dva brda, Pantovčaka i Banskih dvora. Znači popuštanje”, rekao nam je.

“I dalje se nastavlja prekomjerno verbalno granatiranje. Svatko ima svoje razloge zašto to čini. E sad iz perspektive političkog sustava, je li to produktivno ili kontraproduktivno, racionalnom metodom neka svatko individualno procijeni. Ja se tu ne svrstavam, proglašavam neutralnost”, govori.

Posljednjih dana, a posebice nakon napada na Markovu trgu, govori se o radikalizaciji i o korupciji kao jednim od ključnih uzročnika iste. Premijer je čak upitan osjeća li se odgovornim, dakako, odgovorio je negiranjem.

“Tko se smatra odgovornim na stanje u državi? Ako je on (op.a. premijer Andrej Plenković) čelnik države, hajdemo analizom Ustava. On je predsjednik Vlade ili premijer i ima najveću moć i najveće ovlasti u odnosu na predsjednika Republike koji ima veliki izborni legitimitet, za njega je glasalo preko milijun i 200 tisuća ljudi. No po ustavnoj formi, predsjednik Republike nema takve izvršne ovlasti kao dio izvršne vlasti kao predsjednik Vlade. Manja je mogućnost da predsjednik države pogriješi i da bude manje odgovoran u odnosu na količinu poslova koje je predsjedniku Vlade zadao Ustav”, rekao je.



Odgovornost mjerilo svih odnosa dalje

“U svakom djelovanju se treba, ako je situacija takva i ako su uvjeti takvi, tražiti odgovornost jer je u etičnom smislu, odgovornost mjerilo svih odnosa dalje. I ne može on sada reći da nije odgovoran. Neka kaže tko je taksativno odgovoran, koje institucije su odgovorne da javnost zna. Ako on kaže da nije odgovoran, a ne podastire argumente, zašto bi mu netko vjerovao?”, pita se.

“Apeliram na smirivanje strasti i naprosto jednu primjereniju, pristojniju komunikaciju. Prema Ustavu RH neka se ponašaju. Zato je Ustav tu, on je temeljni zakon kojeg se svi mi moramo držati, a posebno čelnici vlasti, izvršne vlasti”, rekao je.

U svom medijskom obraćanju, premijer i predsjednik svoju su komunikaciju sveli na nazivanje određenim imenima: šmrkavac, naricatelj… No kako tvrdi naš sugovornik, to je nedopustivo.

“U svakodnevnoj komunikaciji, u kontekstu svakodnevnog života, nijedna osoba ne bi smjela to raditi, nije primjereno, nije pristojno. Ako se već svađaju, a svađaju se, ja bih volio čuti svađu oko strukturnih problema društva”, rekao je.

Neke od mogućih tema poljoprivredne su, migracijske, demografske, energetske politike, IT politike..

“O ovim temama svađa bi trebala biti konstruktivna. O tim javnim politikama nema nikakvih rasprava.”, govori.

Takve teme mogle bi se provući kroz debate, no u ovom slučaju ni premijer ni predsjednik na iste ne bi priznali, smatra stručnjak.

“Ne bi pristali. Ovdje sada treba politički psihologizirati. U smislu temeljne kategorije osobe ili ličnosti. To su dvije različite osobe, oba su nedopustiva. S tom razlikom da je predsjednik Milanović, što se tiče stavova, eksplicitan. S druge strane, ovaj je tvrd”, ističe.

“To su dvije jake osobe koje se natječu. U tom natjecanju, svatko bi trebao imati gornju granicu do koje se može ići. To sada može ići u ružnu beskonačnost. To je za politički sustav RH kontraproduktivno, za nas građane je kontraproduktivno. To je velika kazališna predstava, a prikriva se bavljenje javnim politikama”, rekao je.

“Ovo nije rasprava, ovo je svađa. Ona nema političku supstanciju, ona je kontraproduktivna. Mi očekujemo supstanciju s rješenjem”, govori.

‘Građani nisu odgovorni’

Osvrnuo se i na niske europske statistike Hrvatske. “Zašto smo mi na 27. mjestu? Mi nismo ni nesposobni ni glupi” tvrdi pa dodaje: “Građani nisu odgovorni”, zaključuje.

“Sve je ovo skretanje pozornosti. Spin ili špina. Spin je zapravo jednak špini. Špina je metafora odvijanju i zavijanju komunikacije. Kada pustimo vodu onda govorimo istinu, kada zatvorimo ona zavijamo tu komunikaciju”, tvrdi pa dodaje: “Mi smo simulacija demokracije, po Ustavu smo demokracija, po procesu simulacija, a po obliku vladavine u empirijskom smislu: demokratura”.

“Mi smo umorni od svega toga. Nije primjereno, nije normalno. Ne vrti se život u ovoj maloj državi oko dvije osobe. To je egoistična pozicija. Mislim svaka čast, ja otvoreno kažem, ja sam glasao za Milanovića, ali neovisno o tomu, treba se podvući crta. Neka se podvuku crte između supstance i politike. Neka se bave javnim politikama, a neka predsjednik države bude korektiv. Pa da imamo taj tip konstruktivne predstave”, rekao je.

“Ja mislim da bi tu trebalo angažirati mirovne snage u zemlji da se to zaustavi. Gdje to ide. Ako A kaže jedno, B odgovara drugo i onda opet A… Kako je to konstruktivno?” pita se.

“Ne pratim i ne gledam više to. Postalo je zamorno. Mediji su pretvoreni u propagandu, nema slobode medija. Oni su postali sredstvo političke propagande. Ne samo javni nego i privatni, koje kontroliraju oglašavanje, Oni to zovu liberalna demokracija, ma dajte molim vas, nismo mi budale”, zaključuje Milardović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI