Ministar financija o oporavku državnog BDP-a: ” Trebamo svi zajedno na svojim stavkama učiniti dodatne uštede”

screenshot

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u emisija Hrvatskog radija “A sada Vlada” probleme s veledrogerijama te kada smatra da bi se hrvatski BDP mogao oporaviti.

Prvo se dotaknuo problema s veledrogerijama i podmirivanju dugova.

“I bez COVID-a imamo problem sa zdravstvom, a najvidljiviji je s veledrogerijama. Problem nisu samo stari dugovi i veledrogerije. U situaciji kada se taj dug kumulira, paralelno sa svime što radimo, tema je kako održati stabilnost i financijsku održivost zdravstvenog sustava. Iznosi nisu mali, govorimo o milijardama kuna, a samo se radi o održavanju statusa quo, i to u okolnostima da dugovi više ne rastu puno. Trebamo gledati proaktivno, situacija nije jednostavna. Mi smo kao Vlada puno napravili na konsolidaciji javnih financija i u interesu nam je da se te dubioze više ne kumuliraju”, govori Marić.

Vezano za turističku sezonu, smatra kako se od ove sezone dosta očekuje, ali opet dosta ovisi o pandemiji koronavirusa te kakva će situacija biti u svijetu, a kada će se naš BDP oporaviti, ističe kako bi to najranije moglo biti u 2022. godini.

“To će biti korak i baza prema daljnjem rebalansu proračuna. Nedavno je izdana velika obveznica na međunarodnom tržištu, po najpovoljnijim uvjetima do sada. Trebamo svi zajedno na svojim stavkama učiniti dodatne uštede, a za ovu godinu ostajemo pri tome da ćemo vidjeti smanjivanje javnog duga u BDP-u, što bi značilo da ćemo učiniti sve, bez obzira na izuzetno velik efekt COVID-a, da COVID bude u smislu javnih financija jednokratni šok – u 2020. bilo je to nešto manje od 8 posto BDP-a, javni dug je završio na 89,1 posto”, zaključio je ministar financija.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI