Ministar financija: ‘Ukupni financijski efekt koronavirusa iznosi više od 32 milijarde kuna’

screenshot

Ministar financija za Večernji list rekao je kako je ukupni financijski efekt koronakrize na proračun iznosi više od 32 milijarde kuna. Određeni dio tog iznosa (oko 13 milijardi kuna) odnosi se na pad proračunskih prihoda, što uključuje mjere otpisa poreza i doprinosa.

Ostatak, nešto više od 19 milijardi kuna odnosi se na izravne rashode i izdatke proračuna.

Dodao je da najveći dio izravnih rashoda otpada na mjere očuvanja radnih mjesta, za koje je do sada plaćeno 10 milijardi kuna, dok je za dodatne troškove u zdravstvu osigurano oko dvije milijarde kuna.


“Činjenica je da smo iskoristili bespovratna sredstva iz programa EU od 5,9 milijardi kuna, od čega je najveći dio došao iz programa REACT-EU za mjeru očuvanja radnih mjesta. Međutim, kada se uzme u obzir spomenuti ukupni financijski efekt koronakrize, jasan je zaključak da je do sada pretežiti dio troška išao na teret državnog proračuna, odnosno zaduživanja. To je utjecalo na povećanje udjela javnog duga, koji je na kraju 2020. bio na razini 89,1% BDP-a”, rekao je Marić.

Ocijenio je i da se porezni prihodi i doprinosi u državnom proračunu ostvaruju u skladu s očekivanjima. “Ovakva kretanja daju nam određeni optimizam da se cjelokupno gospodarstvo kontinuirano prilagođava novonastaloj situaciji i da se neće bitno narušiti planirani gospodarski oporavak, a time i konsolidacija javnih financija”, izjavio je.Facebook Comments

Loading...
DIJELI