MINISTAR ZDRAVSTVA KREĆE U REFORMU? Ovo mogu biti prvi potezi za spas

Bruno Konjevic/Cropix

Ministar zdravstva posljednjih dana i tjedana se nalazi pred velikim izazovom te je stoga i spreman se grčevito boriti za svoju poziciju.

Kako tvrde upućeni izvori, gomilanje dugova zdravstvenog sustava koje je povezano s privremenom obustavom opskrbe bolnica lijekovima za aktualnu vlast bio je posljednji signal da u ovom resoru ipak treba poduzeti neke rezove.

”Mi vrlo dobro znamo koliko je opsežan ovaj sustav, svjesni smo da reforma mora biti temeljita i strukturalna, ali u tom slučaju iza Beroša moraju stati i premijer Plenković i ministar Zdravko Marić. Prije svega treba povesti računa o tome da država ispunjava svoje obveze prema HZZO-u, tu je također potrebno provesti određene čistke, ne samo kadrovske već bi se i načelno trebalo restrukturirati neka izdavanja. U Hrvatskoj se recimo naknade za porodiljne i bolovanja isplaćuju iz zdravstvenog fonda to su milijunski iznosi koje nitko ne spominje”, govori sugovornik iz ministarstva.


“Razmišlja se da izdvajanja po računu udvostručimo. Osim toga nehitni prijem za korištenje hitne mogao bi se početi naplaćivati,  ideja kojoj se Marić opire je rast cijena cigareta što je ideja koju je sugerirao i Kujundžić”, ističe sugovornik.

Kako se dodatno ističe jedan od ciljeva je i provedba takozvanog masterplana bolnica gdje bi se četiri najveća KBC-a u državi dodatno osnažila.Također se navodi kako će se ministar Beroš uskoro sastati s ravnateljima bolnica.

“On zna da se mora primiti posla što prije, i zato najavljuje centralizaciju zdravstvenih ustanova, to je dio hnjegova plana, ali to mu Plenković treba odobriti, navodno i hoće nakon izbora. To pak znači reviziju mreže javnozdravstvenih ustanova, preraspodjeljivati će se djelatnosti u bolnicama, a treba znati i kako 70 posto bolnica trenutno većinu svojih sredstava izdvaja za plaće, njih više od 20 posto čak prelazi limit zato nam je potrebno odrediti i nove limite, i nove cijene zdravstvenih usluga”, zaključuje sugovornik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI