MINISTARSTVO ODUSTALO OD ONLINE NASTAVE: Odgovornost su prebacili na lokalne stožere

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Odluka po kojoj bi svi učenici u istom trenutku neovisno koji razred pohađali, prešli na nastavu na daljinu neće biti donesena, potvrdilo je Ministarstvo obrazovanja za Večernji.hr.

Bez obzira na to što se iz Nacionalnog stožera naslućivalo da bi nakon blagdana Svih svetih učenici mogli ostati u kućama, na snazi i dalje ostaju pravila koje je Hrvatska uvela još i ranije, u drugoj COVID obrazovnoj godini.

Ministarstvo neće školama diljem zemlje dirigirati na koji od tri ponuđena modela mogu izvoditi nastavu, o tome, po epidemiološkoj situaciji odluku dalje donose lokalni stožeri.

Uostalom produženi praznici za sve, pa i škole koje nemaju slučajeve zaraze samo kompliciranu školsku, odnosno nastavnu godinu i učenike znatno opterećuje u nadoknadi. No to ne znači da neće biti škola koje će u tome tjednu i tjednu nakon organizirati online nastavu.

Riječ je o ustanovama koje će ovisno o epidemiološkoj situaciji donijeti odluku s lokalnim stožerom i procijeniti da je zbog broja oboljelih to jedini siguran način izvođenja nastave za učenike i zaposlenike škola.



Ministar obrazovanja Radovan Fuchs sastat će se danas s predstavnicima županija, a oni ga na tome sastanku mogu obavijestiti da planiraju u spomenutom razdoblju odrediti model praćenja nastave od kuće, no za to moraju imati valjane razloge zbog kojih drugačije nastavu ne mogu organizirati.

Obavijest o modelu izvođenja nastave Ministarstvo obrazovanja tek prima na znanje, ali ne i određuje ili oduzima prava određenoj školi definirati model po kojem se mora prikloniti – jer svaka je škola sposobna po epidemiološkoj situaciji odlučiti sama za sebe. Na nacionalnoj razini promatrano u postocima među zaraženim je 23 posto koji dolaze, rade ili su dionici obrazovnog sustava.

U cijeloj zemlji je trenutno 2226 zaraženih osnovnoškolaca, 1594 zaraženih srednjoškolaca i 554 pozitivnih učitelja profesora i zaposlenika škola. Najviše pozitivnih među zaposlenicima obrazovnih ustanova je u Gradu Zagrebu- njih 134. Promatra li se postotak od ukupno zaraženih, a koji dolaze iz obrazovnog sustava najviše njih čak 31 posto dolazi iz Varaždinske i Međimurske županije. Grad Zagreb s uskom od 28 posto je na trećem mjestu, a Osječko-baranjska županija s 27 posto na četvrtom mjestu županija s najviše zaraženih u obrazovnom sustavu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI