MIRO BULJ UPOZORIO U SABORU: ‘Određene stvari treba zaštititi – vodu, šume…’

Patrik Macek/PIXSELL

Osnaživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dobilo je u srijedu potporu saborskih zastupnika u raspravi o izmjenama Zakona o zaštita tržišnog natjecanja.

Tim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo iz područja tržišnog natjecanja usklađuje s EU direktivom, proširuju ovlasti i jača uloga Agencije, te uvode novi pravni instituti kao što su obvezni razgovori, dnevne novčane kazne i nagodbe u postupcima utvrđivanja zabranjenih sporazuma.

Zaštitom tržišnog natjecanja stvaraju se jednaki uvjeti za sve sudionike na tržištu i u interesu je potrošača i poduzetnika jer se osigurava bolja ponuda i kvaliteta te niže cijene usluga, isticali su u raspravi zastupnici dajući podršku zakonskom prijedlogu.

Miro Bulj (Most) kazao je da je poticanje konkurencije bitno, ali da je bitno i da država zaštiti određene domaće proizvođače.

“Konkurencija je dobra, no, određene stvari treba zaštititi – vodu, šume, poljoprivrednu proizvodnju”, kazao je Bulj navodeći primjer Njemačke koja je zaštitila auto industriju.



Željko Lenart (HSS) izrazio je sumnju da će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja biti neovisna, kako stoji u zakonu.

„Nama Ustavni sud nije neovisan, policija nije neovisna, niti televizija, sudstvo nije neovisno pa kako možemo očekivati da će agencija biti neovisna. Ja u tu priču ne vjerujem” , kazao je Lenart.

Predloženim zakonom se AZTN određuje kao opće, nacionalno regulatorno tijelo nadležno za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI