MISTERIOZNE SMRTI OPET SE VEŽU UZ ZLOGLASNU SKUPINU! Policija u strahu od istrage o smrti čovjeka koji je zapalio vikendicu bivšeg glavnog državnog odvjetnika!

Bolje da o tome ništa ne pišete – ispod glasa i ne previše razgovorljivo upozorili su nas stanovnici Našica, dobro upoznati s likom i djelom Milana Bulata koji je nedavno pronađen mrtav u šumi na njihovu području. Široj hrvatskoj javnosti Bulat je poznat kao drugookrivljeni za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, no u našičkom kraju pokojni Bulat godinama je bio na glasu kao problematičan tip kojemu se ne smije zamjerati i od kojega se treba distancirati.

Kako to nerijetko biva s tipovima koji nose kriminalnu stigmu, Bulat je svojim sugrađanima često stvarao probleme, nije bio netko s kime se rado dijeli susjedstvo niti je bio tip s kojim obični građani ispijaju kave.

No da se nešto neobično s Bulatom događa, nekolicina susjeda posumnjala je desetak dana prije nego što je pronađen mrtav, pa tako kažu kako je nekoliko puta kontaktirao seoskog električara jer je sumnjao da mu je netko presjekao žice koje dovode struju, a da je od nečega ili nekoga strahovao, vidljivo je i iz toga što su sve prostorije u njegovu domu bile pod videonadzorom. Očito se bojao za život, priznaju nam susjedi koji kažu da nije nemoguće da je Bulat postao žrtva nekog nedefiniranog mafijaškog obračuna.


Bulatovo tijelo netko je dovezao u šumu

Dok susjedi prepričavaju neslužbene verzije ove neugodne priče, policija je tek službeno potvrdila kako je Bulatovo tijelo pronađeno u šumi te da je istraga kojom bi se trebao utvrditi uzrok njegove smrti u tijeku. Neslužbeno i sami policajci potvrđuju kako je pored njegova tijela pronađen pištolj pa postoji mogućnost kako je riječ o samoubojstvu. Verzija je to na koju u Našicama gledaju s rezervom pa neki kažu kako je Bulat ondje zatečen s ozljedama koje upućuju na to da si nije mogao sam oduzeti život, neki kažu kako Bulat uopće nije ubijen na mjestu na kojem je pronađen nego da je njegovo tijelo netko dovezao u šumu u mjestu Zoljan te da je bačen kod šume s dramatičnim ozljedama glave, pa i porezotinama.

U povodu Bulatove smrti službeno su se oglasili s osječkog Županijskog suda potvrdivši kako će, nakon što zaprime potvrdu o njegovoj smrti, postupak protiv njega biti obustavljen. U postupku koji je počeo u listopadu 2019. godine USKOK njega, Dragana Bakovića Bambura, Jasminu Huzanić, Marija Tolića, Zdenka Ivankovića i Roberta Flačera tereti za paljenje vikendice Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.Ortynskom počinjena šteta od 200.000 kuna

Uz to što je poveznica ovim momcima slučaj Ortynski, povezuje ih i članstvo u zloglasnoj Čepinskoj skupini, kriminalnoj organizaciji od koje knedlu u grlu imaju i osječki policajci i suci, koji također novinarima savjetuju da pokušavaju izbjeći ovu temu ako im je život mio. Temu o Ortynskom bilo je nemoguće izbjeći pa se tako u medijima svojevremeno spominjala optužnica kojom se Bakovića teretilo da je od početka 2017. do svibnja iduće godine na području Osijeka, Dalmacije, BiH i Njemačke u zajedničko djelovanje povezao Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić i minimalno još jednog počinitelja s ciljem zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog u Postirama.

U skladu s dogovorom, Bulat i barem još jedan počinitelj tijekom noći 1. travnja 2017. realizirali su plan te na vikendici bivšeg glavnog državnog odvjetnika počinili štetu veću od 200 tisuća kuna, a kako je tijekom paljenja došlo do eksplozije, i sam je Bulat na licu mjesta teško ozlijeđen. Njegovu evakuaciju s Brača, ali i liječenje u Bosni i Njemačkoj, prema sumnjama tužiteljstva, organizirao je vođa Čepinske skupine Dragan Baković Bambur.

Treba, međutim, reći kako je Baković i prije slučaja Ortynski bio dobro poznat hrvatskom pravosuđu, koje ga desetljećima proganja zbog raznih optužni. Svojevremeno se pisalo kako je protiv Čepinske skupine koncem 90-ih pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka, a bili su i pritvarani pod sumnjom da su se bavili protupravnom naplatom, ucjenama i reketom. Bez obzira na to, nikada nisu osuđeni ni za jedno kazneno djelo, presude su bile ili oslobađajuće ili odbijajuće. Trivijalnom iznimkom može se smatrati tek jedna tučnjava na nogometnom igralištu davne 1998. kada im je izrečena tek uvjetna presuda.

Bambur suđen za pokušaj ubojstva

Ratnih godina ove se momke povezivalo s ubijanjem civila na čepinskom području, ali ni te poveznice nikada nisu formalno potvrđene. Bambur je pak svojedobno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Dalibora Brajdića, suvlasnika narodnjačkog kluba Cocktail bar te mu je tada izrečena i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Sudac je tada konstatirao kako sve upućuje na to da je Bambur imao namjeru usmrtiti Brajdića zato što ga je upozorio da konobare prestane gađati kockicama leda. Na to upozorenje Bambur reagira bacanjem čaša, a kada mu je Brajdić prišao, nasrnuo je na njega, srušio ga na tlo te mu nogama zadao barem 20 udaraca dok ovaj nije pao u nesvijest.

Svoju žrtvu Bambur je udario metalnim poslužavnikom, a obrana je tvrdila kako još u praksi nisu imali slučaj da je netko nekoga ubio poslužavnikom, ali je sud te teze ocijenio ciničnima. To je tek jedna crtica iz Bamburove osebujne biografije, ali i samo jedna mala afera Čepinaca. Jedan od najvećih skandala s kojim se povezuju svakako je curenje informacija iz policije i PNUSKOK-a.

Prije nekoliko godina počela je policijska obrada i nadgledanje moćnih Slavonaca, no nadzor ubrzo propada zbog curenja informacija, zbog čega su poslije uhićena dvojica kriminalista, Marko Svalin iz PNUSKOK-a i Vjekoslav Drinić iz PP Trešnjevka. Prema pisanju medija, uhićeni su nakon što su upozorili bivšu Bajićevu zamjenicu Višnju Lončar da su joj sin i suprug pod istragom zbog kupovanja ispita na Medicinskom fakultetu. Svalina i Drinić nisu znali da su pod nadzorom, no zato su hrvatski građani putem medija bili informirani o curenju podataka iz policijskih krugova.

Priča se proširila na sve razine društva i stigla sve do ureda bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U toj se mreži spominjao i kontroverzni Željko Biloš, osječki poduzetnik blizak nekadašnjem predsjedničinu savjetniku Mati Radeljiću. Za njega se pak sumnjalo kako je od policije primao tajne informacije, što je kompenzirao novcem i skupim darovima. Sumnjalo se da je Radeljić osobno upoznat s aktivnostima svojeg bivšeg šefa s Osječke televizije, ali i s pojedinostima vezanima uz dogovor o otplati ili oprostu Biloševa poreznog dugovanja, zbog čega je na optuženičkoj klupi završila nekadašnja šefica Porezne Nada Čavlović-Smiljanec pod optužbom da je obustavom naplate državu oštetila za 9,5 milijuna kuna.

Luksuzni auti Čepinaca

Krajem 2012. godine pisalo se da je Vlado Rajić, kum naknadno ubijenog Veljka Žuljevića Klice, bio poveznica između Čepinaca i osumnjičenih policajaca. Prema knjizi novinarke Jasne Babić, Bambur i njegov rođak Stipe Barišić Moljac, čiji je sin danas hrvatski nogometni reprezentativac, krajem devedesetih bili su obuhvaćeni operacijom “Barakuda”. Pozivajući se na tajnu dokumentaciju, Babić prokazuje “osječku grupaciju” koja je uz Klicu surađivala s Draganom Kovačem, Mariom Sovom, Mladenom Topčićem i Mariom Pticom, a koju su zapravo činili Moljac i Dragan Baković Bambur. Posrednikom među ovim dvjema grupacijama smatran je Točić, a preko njega su planirane akcije međusobnog pomaganja u nabavi oružja, eksplozivnih naprava i izvršavanja likvidacija iz usluga. Bambur i Moljac povezivani su s isporukama oružja za Albance, o čemu se pisalo i u HIS-ovoj službenoj bilješci iz 1998. na koju se Babić pozivala u knjizi “Zagrebačka mafija”.

Svojedobno se pak pisalo i o tome da je carina zaplijenila nekoliko luksuznih automobila zbog sumnje u carinsku prevaru, a tada je PU osječka upala u kuće ljudi kojima je bez najave zaplijenila skupocjena vozila. Sumnjalo se da je riječ o vozilima kojima je upravljala nekolicina osječkih poduzetnika. Zanimljivo je da su zaplijenjena vozila redom glasila na fizičke osobe, mahom branitelje i supruge pokojnih branitelja, koji su ih pribavili na svoje ime, a zatim davali na korištenje osječkim poduzetnicima do isteka zabrane roka otuđenja, i s tim se također povezivala Čepinska skupina, dok je Bakovića PNUSKOK u sklopu svojih godišnjih izvještaja o procjenama prijetnji organiziranog kriminala svrstao među osobe koje smatra nositeljima organiziranog kriminala na području istočne Hrvatske.

Sumnjalo se da, uza sve ostalo, s Bilošem sudjeluje u mešetarenju zemljištem za gradnju trgovačkih centara na području Osijeka, povezivalo ga se i s osječkim političkim strukturama. Jedan od članova čepinske organizacije povezan s paležem vikendice Ortynskog je i Robert Flačer, kojemu se sudilo i zbog pljačke jedne čakovečke zlatarnice, a on sam bio je politički aktivan na listi HSS-a i umirovljenika kao kandidat za izbor članova osječkoga gradskog vijeća.

Hrvatski Eliot Ness

Dok Čepinska skupina očito još aktivno djeluje, Ortynskog, koji je slovio kao hrvatski Eliot Ness, u medijima i javnosti više se i ne spominje. Dobro je poznato da ga je Račanova vlada 2001. godine imenovala glavnim državnim odvjetnikom, no on se na toj poziciji zadržao samo godinu dana. “Iz Zagreba se upravlja međunarodnim švercom cigareta, Hrvatska je u posljednjih deset godina bila eldorado za kriminal, mogu dokazati spregu mafije, kriminala i medija”, izjavio je Ortynski u svojem oproštajnom govoru, pozivajući se na političku opstrukciju njegovih nastojanja da se obračuna s organiziranim kriminalom.

Govorilo se tada kako je dio policije opstruirao Državno odvjetništvo, ali i da je Račanovoj vladi bilo lakše maknuti jednog državnog odvjetnika nego ući u obračun s mafijašima. Mafijaši su ostali, a Ortynski se povukao u mirovinu nakon niza neuspješnih pokušaja pronalaska posla. Je li smrt koja je potresla našički kraj samoubojstvo ili je posrijedi još jedan mafijaški obračun koji se nitko ne usudi spomenuti, vrlo vjerojatno nikada nećemo doznati, jer dok se jedni boje o tome govoriti (zbog straha od osvete opasnih dečki ali i zbog njihovih veza koje su razgranate sve do vrhova policije), drugi šute i čuvaju svoje pozicije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI