Mrak Taritaš: 4 tisuće Zagrepčana još od potresa u ožujku nema plina, grijanja i tople vode

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub Pametno, SSIP i Glas) poručila je u petak kako bi netko trebao izvijestiti premijera Andreja Plenkovića da 4000 Zagrepčana nakon potresa, koji je bio u ožujku, još uvijek nema plin, grijanje i toplu vodu, a dolazi zima.

Plenković postaje vrlo nervozan kada mu se spomene da obnova Zagreba ide presporo i neučinkovito, pa bi bilo dobro da mu netko prinese pozornosti tu činjenicu, poručila je Mraka Taritaš u slobodnoj raspravi u Hrvatskom saboru.

Podsjetila je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pouzdan premijerov partner, još 23. travnja upozorio u pismu da treba izmijeniti Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima te promijeniti tehničke propise za plinske instalacije kako bi kućanstva mogla nakon potresa dobiti plin.

No, do danas nije napravljeno apsolutno ništa, pa je zagrebačka Gradska skupština 27. listopada donijela isti takav zaključak, napomenula je Mrak Taritaš.

Upozorila je kako ta kućanstva očito neće dobiti plin do veljače iduće godine pa će zimu provesti bez grijanja i tople vode.Potres u Zagrebu pokazao je niz problema, a jedan od najvećih su dimnjaci za koje je država odlučila donirati po 12.000 kuna.

Programom mjera predviđena je izrada projekata i elaborata koji koštaju između 3.000 i 30.000 kuna, a sanacija jednog dimnjaka za grijanje stoji i do 70.000 kuna, upozorila je Mrak Taritaš.

Škola bez učenika nije škola

Rade Šimičević (HDZ) najavio je kako će biti učinjeno sve da kućanstva budu priključena na plin kako bi ove zime mogli imati grijanje i toplu vodu.

Zahvalio je svima koji u vrijeme epidemije na svojim radnim mjestima daju maksimum, a posebno onima koji rade u sustavu odgoja i obrazovanja od spremačica, tehničke službe, pedagoga i nastavnika do ravnatelja.

Sustav obrazovanja spreman je na sve izazove i prilagođen trenutnoj situaciji, istaknuo je Šimičević poručivši kako ni jedan oblik nastave ne može u potpunosti zamijeniti fizičku nastavu, odnosno da škola bez učenika zapravo nije škola..

Po zadnjim podacima, prema A modelu (nastava u školi) nastavu učenici pohađaju u 968 škola (23 posto), prema B modelu (mješoviti model) u 84 škole (6,18 posto), a C modelu (online nastava) u 51 školi (3,75 posto).

Kombinaciju A i B modela imamo u 54 škole (3, 9 posto) A i C u 201 školi (14,79 posto) te kombinaciju B i C modela jednoj školi (0,17 posto), izvijestio je Šimičević.

Među prosvjetnim djelatnicima u samoizolaciji je njih 585, a 542 je pozitivnih. Učenika je trenutno u samoizolaciji 7358, a pozitivno je 1152 učenika.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI