MUK ZAVLADAO HDZ-om! Plenkovićev problem kojeg nitko ne smije izgovoriti

Tomislav Kristo/Cropix

Premda su nakon parlamentarnih izbora predstavnici HDZ-a bez zadrške uzvikivali kako je njihov idući cilj osvajanje lokalnih izbora, taj se plan s nekoliko mjeseci odmaka ipak čini malo vjerojatan.

Ambicija premijera Andreja Plenkovića prije nekoliko tjedana bila je osvajanje četiriju velikih gradova, no kako vrijeme odmiče sve je manje vjeorjatnije da bi se taj cilj mogao ostvariti.

Zavrzlamama oko kandidata za gradonačelnika Zagreba ne nezire se kraj od bezbroj kandidata koji su do sada bili u igri za sada se priča svela na Hermana i menadžera Damira Vanđelića čijoj kandidaturi zakonske okvire tek treba prilagoditi. Drugim riječima, HDZ je što se tiče osvajanja Zagreba s kandidaturom zakasnio na veliko zadovoljstvo gradonačelnika Milana Bandića.

Što se pak izbora u Splitu tiče tu je Plenković već sada poražen od snažne unutarstranačke struje koju preko Vice Mihanovića gura politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, najutjecajniji kadrovik dalmatinskih ogranaka vladajuće stranke. Mihanović bi uz kandidaturu za šefa splitskog HDZ-a ujedno trebao biti i kandidat vladajuće stranke na svibanjskim izborima. Da od kandidature odustaje prije nekoliko dana objavio je aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se na parlamentarnim izborima baš i nije proslavio. Plenkovićeva zamjena za Oparu trebao je biti Domagoj Maroević, no on je od kandidature odustao očito i sam znajući koliko je Sanader utjecaj u Dalmaciji.

Kada je riječ o Rijeci, HDZ tamo za sada ne spominje nikoga tko bi mogao preuzeti fotelju gradonačelnika Obersnela koji se nakon tri desetljeća sprema za mirovinu. Situacija u Osijeku nešto je jasnija, kako za sada stvari stoje tamo bi kandidat mogao biti predsjednik osječkog HDZ-a i saborski tzastupnik Ivan Radić, koji slovi za favorita za osvajanje grada budući da Domovinski pokret također za sada nije svojem biračkom tijelu ponudio potencijalnog kandidata. SDP također ne zna s kime će na izbore u glavnom slavonskom gradu, pa bi mladi Radić mogao biti jedini kandidat koji će HDZ-u donijeti pobjedu u jednom od četiri velika grada.



Time bi HDZ-ov uspjeh s parlamentarnih izbora mogao pasti u vodu, premda je Plenković visoko digao ljestvicu, vladajuća stranka bez obzira na uspjeh s tih izbora nema razloga za euforiju, jer je HDZ po svemu sudeći u dubokoj kadrovskoj krizi o kojoj se rijetki u stranci usude progovoriti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI