NAJVEĆA HRVATSKA ŽUPANIJA NA KOLJENIMA! Situacija je toliko loša da bi HDZ mogao izgubiti vlast čak i u svojoj neosvojivoj utvrdi!

Photo: Sanjin Strukic/Pixsell

Splitsko-dalmatinska županija još slovi kao HDZ-ova izborna utvrda. Ovaj naziv nije bez razloga. Desetljećima na ovom prostoru HDZ bez bilo kakve ozbiljnije konkurencije osvaja županijske izbore, a ni na parlamentarnima ne prolazi nimalo lošije.

Jedan lokalni kolumnist nedavno je napisao kako bi na županijskim izborima HDZ pobijedio i kada bi, citiram, kandidirao WC-četku. Jedni razlog fenomenalnih izbornih rezultata HDZ-a na ovom području vide u strukturi stanovništva, drugi u snažnom utjecaju Crkve na prostorima Zagore kao i na doseljenike u veće gradske centre, a treći u svemu vide kombinaciju svega navedenog i ratnih zbivanja na rubovima županije.

Rovovske bitke

Ovaj sociološko-politološki fenomen traje gotovo trideset godina. Od osnutka županija HDZ je na vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nekada su župani iz redova ove stranke izbore glatko osvajali već u prvome krugu s debelo više od 50 posto glasova ukupno izašlih na izbore.

No s godinama je taj postotak padao. Kako za samog kandidata za župana, tako i za listu za Županijsku skupštinu. Pojavili su se i prvi gradovi i općine u Zagori u kojima je ova stranka izgubila vlast, poput Sinja, Otoka, Runovića, Podbablja, Vrgorca… Stanje je takvo da HDZ danas vlast u Županijskoj skupštini teško može sastaviti bez šire koalicije, a od gradova u županiji mogu biti sigurni samo kako će vlast sasvim sigurno osvojiti u Solinu i Kaštelima. U svim ostalim gradovima vodit će se rovovske bitke za vlast.

U ovom tekstu nećemo ulaziti u same odnose u pojedinim izbornim jedinicama unutar županije, kao ni u same političke opcije i njihove šanse na predstojećim izborima. Zanima nas u kakvom je općem stanju županija i imaju li statistički podaci koji se vežu uz SD županiju direktne veze s padom podrške HDZ-u na terenu.



Splitsko-dalmatinska županija prostorno je najveća županija u Hrvatskoj. Po broju stanovnika je druga, odmah iza Grada Zagreba koji ima status županije. Stoga je izuzetno važno i za državnu razinu vlasti da u ovoj županiji imaju potpunu kontrolu, kako zbog visine proračuna, tako i zbog velikog bazena birača koje obuhvaća. Ako je igdje HDZ-ova vlast mogla pokazati sve svoje mogućnosti, neometano od opozicije, onda je to Splitsko-dalmatinska županija. Godinama su imali punu kontrolu i nad Županijskom skupštinom i svog župana. Također, u ovih 30-ak godina na državnoj razini u samo dva izborna ciklusa na vlasti su bile druge političke opcije koje su im mogle kočiti razvojne planove.

Najviše nezaposlenih

Statistički pokazatelji u najmanju su ruku poražavajući za stranku na vlasti u ovoj županiji. Naime, SD županija u veljači bilježi čak 29.128 nezaposlenih, što je 17,9 posto ukupno nezaposlenih u Hrvatskoj. Ovo je najveća stopa nezaposlenosti od svih hrvatskih županija. Aktualna vladajuća garnitura sve će pripisati pandemiji Covida i lošoj turističkoj sezoni. No opravdano je postaviti i pitanje – zašto je struktura gospodarstva u županiji toliko ovisna o turizmu?

Na potezu od Splita do granice s Dubrovačko-neretvanskom županijom nema ni jednog proizvodnog pogona. Radne zone u Zagori razvijaju se teškom mukom. Pokazuje to i struktura stranih ulaganja u SD županiju koju je objavila Hrvatska gospodarska komora. Prema direktnim stranim ulaganjima, mjereno prema stanovništvu (FDI), SD županija je najlošija od svih jadranskih županija.

Analiza je provedena prema dostupnim podacima od 1993. do 2017. i donijela je i neke druge podatke poput strukture navedenih ulaganja. Podaci pokazuju kako su stranci u posljednjih gotovo četvrt stoljeća najviše ulagali u nekretnine i turizam na području županije, a proizvodne i industrijske djelatnosti zastupljene su neznatno.

Mnogi će reći kako ulaganja privatnog kapitala i općenito protok kapitala nemaju veze s državnim, pa ni sa županijskim vlastima. No to apsolutno nije tako. Na državi i županiji je obveza stvaranja poduzetničke klime, infrastrukture i institucionalnog okvira koji treba poslužiti privlačenju kapitala. Što se u SD županiji učinilo u tom pogledu?

Pogledamo li u strateške dokumente županije, onda nešto što bi se trebalo zvati industrijska strategija nigdje ne nalazimo kao zaseban dokument. Potražili smo novu strategiju razvoja županije, ali ona još nije ugledala svjetlo dana. Na snazi je dokument Strategija razvoja za razdoblje od 2015. do 2020., ali doznajemo kako ona nikada nije usvojena u Županijskoj skupštini pa praktički i ne postoji.

Opozicija upozorava da se malo toga od ključnih ciljeva iz ove, pravno nepostojeće strategije, ispunilo u petogodišnjem mandatu. Na pitanje kada će nova strategija ugledati svjetlo dana svi sliježu ramenima. No navedena strategija jedan je od ključnih elementa u povlačenju novca iz fondova EU-a, a ni tu se SD županija nije proslavila.

Ozbiljan novac

Županijski proračun, kao jedan od ključnih alata razvoja, već godinama ima tendenciju rasta. Primjerice, 2019. on je iznosio gotovo 977 milijuna kuna, 2020. bio je na gotovo 1,7 milijardi kuna, a plan za 2021. je više od 1,8 milijardi kuna. Ovo je već ozbiljan novac s kojim se mogu raditi ozbiljni pomaci na terenu, ali oni već godinama izostaju.

Primjerice, iako u županiji čak 32 tisuće obitelji ima nekog doticaja s poljoprivredom ili ostvaruje neki prihod od poljoprivrede, direktne potpore za poljoprivredu u županijskom proračunu predviđene su u iznosu tek nešto većem od 3 milijuna kuna. Treba li onda tražiti razlog zbog kojeg je iskorišteno samo 19 tisuća od ukupno 39 tisuća hektara obradivog zemljišta? Dakle, više od polovice je u drači i korovu.

Podaci koje smo analizirali zaista su poražavajući. Posljedica su dugogodišnjeg zanemarivanja i nepostojanja bilo kakvog ozbiljnog pristupa problemima. Pritom odgovornost nije samo na vladajućima, jer ni opozicija godinama nije učinila ništa kako bi vladajuće suočila s poražavajućim trendovima. Vlast, u ovom slučaju vladajući HDZ, godinama se isključivo brinuo o kontroliranju ključnih županijskih ustanova i trgovačkih društava.

Izbori su im služili samo kako bi lojalne kadrove postavljali na ključna mjesta protoka novca i utjecaja u županiji. Vođenje županije, plasiranje razvojnih politika i suočavanje s problemima nikada ih nije previše zanimalo. Ovakvo ponašanje omogućavali su im godinama neupitni izborni rezultati. Zbog negativne selekcije kadrova i dovođenja isključivo poslušnika koji se nisu usuđivali postavljati pitanja, ali ni predlagati rješenja, županija je godinama tonula sve dublje.

Posebno je to izraženo na prostoru Zagore koju su, zbog besperspektivnosti, napustili deseci tisuća stanovnika. Koliko su tranzicijski politički procesi, uvjetovani katastrofalnom ekonomskom i demografskom situacijom, uhvatili maha na prostoru SD županije, najbolje se vidi u Imotskom. U ovoj nekoć neosvojivoj utvrdi HDZ-a vladajuća stranka na proteklim je lokalnim izborima vlast sačuvala za svega stotinjak glasova. Predstojeći izbori mogli bi rezultirati smjenom vlasti u mnogim mjestima u Zagori, pa tako i u Imotskom.

Crna perspektiva

Neovisno o političkim preferencijama, SD županiji je potrebna uprava koja će iskoristiti sve prirodne potencijale koje ova županija objektivno ima. Od plodnog tla, vodnog potencijala, blagodati klime, mora kao najvećeg neiskorištenog potencijala do obrazovane radne snage.

Nije realno da na jednom ovakvom prostoru bude nezaposleno gotovo 30 tisuća ljudi. Nije realno da na jednom ovakvom prostoru gotovo da i nema industrijske proizvodnje.

Ne treba puno analizirati kako bi se došlo do zaključka kako su za sve propuste i negativne pokazatelje krivci isključivo loš institucionalni okvir i loše, dugogodišnje, upravljanje. Odgovornost nije samo na županiji, iako je možda najveća, krivca treba tražiti i na razini države koja je imala alate u vidu kombinacije poreznih stopa i poticaja kako bi pokrenula svoje pasivne krajeve, ali nije učinila ništa u tom pogledu.

Ne promijeni li se uskoro nešto u promišljanju i upravljanju ovom najvećom hrvatskom županijom, život će se odvijati samo u uskom obalnom području. Zagora i otoci bit će prazni, a i onaj priobalni dio živjet će samo par mjeseci za vrijeme turističke sezone.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI