Nakon 35 godina ukinuta je noćna linija 268: Goričani su ogorčeni

Da bi nakon posla ili noćnog provoda stigli kući, morat će prijevoz zatražiti od prijatelja ili roditelja, a oni najhrabriji potegnut će i pješice. Oni pak koji si to mogu priuštiti platit će između 80 i 100 kuna, koliko košta vožnja taksijem.

U svakom slučaju, svi koji žele između ponoći i pet ujutro doći od Zagreba do Velike Gorice ili obrnuto, ZET-ov prijevoz više ne mogu koristiti. Jer odnedavno su, i to nakon 35 godina, ukinuti noćni polasci linije 268 koja povezuje dva grada. A to je rezultiralo velikim bijesom stanovnika, koji negoduju i zato što je noćna linija ukinuta bez ikakve najave.

“I sad imamo velikih problema jer posljednji autobus sa zagrebačkog Glavnog kolodvora ide u ponoć i pet minuta, a iz Gorice u 00.35, što je prerano za one koji rade, primjerice, u ugostiteljstvu ili su u noćnom izlasku”, kaže Nikolina Debeljak iz Gorice.

A zašto je noćna linija uopće ukinuta? Večernji list je pitao ZET, a oni su odgovorili da prijevoz linije 268 definiran ugovorom između njih i Grada Velike Gorice.

“Ističemo kako Zagrebački električni tramvaj pruža uslugu javnog prijevoza koja se naplaćuje kao i svaka druga usluga u bilo kojoj komercijalnoj djelatnosti. ZET ne može pružati uslugu koja nije plaćena i definirana Ugovorom o obavljanju prijevoza, kao što je slučaj s noćnim polascima na autobusnoj liniji 268 Zagreb (Glavni kolodvor) – Velika Gorica”, kažu u ZET-u, dodavši da je ZET ugovorni operator javnog gradskog prijevoza za Grad Zagreb, no može obavljati i ostale vrste komercijalnog i drugog prijevoza uz uvjet da su svi troškovi podmireni.



“Ukoliko se zadovolje potrebni preduvjeti za intenzivnijom uslugom od strane naručitelja, neće postojati prepreke za uspostavljanje noćnog ili intenzivnijeg dnevnog prometa na relaciji Velika Gorica – Zagreb, kako je uostalom i prakticirano proteklih godina”, objašnjavaju u ZET-u, a na upit odgovorila je i gradska uprava Velike Gorice. Oni su, pak, rekli da je ugovorom definiran obim usluge javnog prijevoza, kao i broj linija i polazaka što uključuje i noćne polaske.

“S obzirom na navedeno prijevoznik je dužan poštivati odredbe Ugovora u predmetnom dijelu. Vezano za prekid prometovanja noćne linije već smo uputili dopis prijevozniku, vodeći računa prvenstveno o korisnicima usluge javnog prijevoza na području našeg Grada da, sukladno važećem Ugovoru i Planu prijevoza, osiguraju kvalitetan javni prijevoz na obostrano zadovoljstvo, no do pisanja ovog odgovora nismo dobili povratnu informaciju”, kažu iz Grada Velika Gorica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI