Napravljena rekonstrukcija događaja: Policija se oglasila o privođenju bivšeg šefa Janafa

U srijedu ujutro poput bombe odjeknula je vijest o ponovnom uhićenju bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića.

Zajedno u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija i USKOK-om, Služba za suzbijanje korupcije i organizaranog kriminaliteta Zagreb je provela kriminalističko istraživanje nad četvero osoba.

Istraživanjem je utvrđena sumnja da je Dragan Kovačević (52), u razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. godine u Zagrebu, kao predsjednik uprave Janafa osigurao dodjelu niza informatičkih poslova, a kao nagradu je dogovorio povlaštene cijene nekretnina i pokretnina.

Sumnja se da je Kovačević, suprotno Pravilniku, odobrio pokretanje nabave informatičkih usluga direktnim ugovaranjem te naložio njihovu nabavu od trgovačkog društva osumnjičenog 51-godišnjaka. Za nabavu pojedinih usluga javnim nadmetanjem kreirane su specifikacije prilagođene isključivo trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka.

Tako je Kovačević svojim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore ukupne vrijednosti oko 37,5 milijuna kuna.Kao protuuslugu je dobio stan u Zagrebu s garažnim mjestom, stan Splitu s garažnim mjestom, vozilo Alfa Romeo Guilietta te višegodišnji najam osobnog vozila Lexus, sveukupne vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna.

Na taj je način, navodi policija, kao odgovorna osoba primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koju ne bi smio obaviti.

Policijski službenici su temeljem pribavljenih naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu obavili pretrage domova i drugih prostora, ureda i pokretnih stvari bivšeg šefa Janafa. Sve osumnjičene osobe su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI