NARUČUJE LI HRVATSKA RUSKO CJEPIVO? ‘S Plenkovićem se o tome razgovaralo, Sputnik V bio je ‘na stolu’, stvar je političke volje’

Premijer Andrej Plenković 12. veljače sastao se s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj Andrejem Nesterenkom.

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima, borbi protiv koronavirusa, kao i namjeri za predaju zahtjeva europskoj agenciji EMA za odobrenje ruskog cjepiva.

“Ne bih htio ići preko vaše Vlade, mogu reći da je Sputnik V bio na stolu, odnosno da se o tome razgovaralo, rekao je šef protokola Ruskog veleposlanstva u Zagrebu Matvey Sidorov odgovarajući na pitanje je li se na navedenom sastanku razgovaralo o mogućnosti da i Hrvatska naruči rusko cjepivo.

Kako je rekao u programu N1, ruski veleposlanik je Plenkoviću prenio dobre namjere da je ruska federacija spremna pomoći Hrvatskoj u isporuci cjepiva, pričali su o mogućnostima i detaljima. Kaže, sve je pitanje političke volje i kontakta između dviju vlada, odnosno da se u direktnom dogovoru dviju vlada dogovori protokol.

“Imamo takav primjer Mađarske i takav sporazum je bio sklopljen 22. siječnja, a već 2. veljače stigla je isporuka. To je dosta brzo rješenje. Palestina je dobila cjepivo kroz 3 tjedna, to je bilo preko Izraela i dosta brzo, Venezuela kroz mjesec dana, mislim da je okvirna brzina isporuke 2 tjedna, to treba riješiti između ruskog proizvođača i odgovarajućeg tijela RH. Mogu ponoviti riječi ruskog veleposlanika, mi smo spremni za pomoć nećemo to upotrijebiti kroz geopolitičku korist. Kako je naš predsjednik Vladimir Putin rekao u Davosu, zajednički je izazov cijepiti cijeli svijet čim prije”, rekao je Sidorov i na pitanje bi li ruska strana postavljala političke uvjete, odgovara.



“Toga nema na stolu”.

U Rusiji je od 18. siječnja cijepljeno oko 3 milijuna ljudi, a Sidorov kaže, idu dosta dobrom brzinom. Djelatnici ruskog veleposlanstva, tvrdi, još nisu cijepljeni jer bi za to trebali otići u Rusiju an tri tjedna, a veleposlanstvo se ne može baviti narudžbom i isporukom cjepiva.

Medijske naslove o Hrvatima koji rusku ambasadu obasipaju molbama za ruskim cjepivom, kao i onima koji po njega idu u susjednu BiH, Sidorov kaže, to je dokaz da postoji veliki interes za Sputnik V koje je, tvrdi, sigurno cjepivo.

“Lancet je objavio da je efikasnost 91,8 posto, to je bilo i prema našim istraživanjima, smatramo ga dosta efikasnim, sigurni smo u to cjepivo. Ne znam zašto još nije registrirano u Europskoj uniji, mi smo uputili zahtjev prema EU agenciji za lijekove, čekamo službeni odgovor, spremni smo za isporuku u EU, zašto ne ide takvim smjerom, ne znam, smatramo to pitanjem europske discipline”, rekao je i zaključio kako isporuka ruskog cjepiva potpuno ovisi o idejama i planu te da ne prepreke isporuci veće količine doza.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI