NATO summit u Bruxellesu: Sudjelovat će i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U ponedjeljak započinje NATO summit u glavnom gradu Belgije gdje će prisutan biti i predsjednik Zoran Milanović, a uoči summita upozorio je kako za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv prijedlog završne deklaracije jer dio članica NATO-a ne želi da se u njoj spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

“Još uvijek dogovaramo završnu deklaraciju NATO-a. U tome sam htio pomoć ministra Grlić Radmana i HDZ-a, ali to moram raditi sam. U deklaraciji neke države nikako ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnih naroda u BiH. To je problem koji imamo i morat ću o tome na summitu razgovarati, u protivnom nećemo dati suglasnost za deklaraciju2, rekao je Milanović

“Dakle, netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a uopće spomene Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s tim“, ponovio je Predsjednik i dodao kako su mu u tome „mogli pomoći i Plenković i Radman, ali imaju važnijeg posla”.

“To samo pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći”, zaključio je.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predsjednikove navode odbacuje.



“Mi konstantno sadržajno, afirmativno radimo upravo na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, a gospodin Milanović ne govori istinu kada to kaže i on nije bio informiran, govori kako bi preuzeo sve poslove i ušao u prostor vidjevši da njegov angažman nije dovoljan prepisuje sve što smo učinili, nezasluženo s njegove strane”, rekao je, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI