NE GLEDA SE TKO JE LIJEVO, TKO DESNO: Od Zekanovića do Tomaševića, svi dišu kao jedno. ‘Ovo bi trebala postati praksa’

Možete zamisliti situaciju da za istom govornicom zajednički i skladno nastupaju saborski zastupnici s posve različitih političkih polova, od Hrvoja Zekanovića na desnici pa do Tomislava Tomaševića na ljevici?

To se događa danas u Hrvatskom saboru, a između njih dvojice se “tiskaju” i Peđa Grbin, Anka Mrak-Taritaš, Željko Lenart, Tulio Demetlika, Zvonimir Troskot i Stjepo Bartulica.

Dakle, riječ je o zajedničkog konferenciji za novinare svih koji ne sudjeluju u vlasti, a to su redom: Klub zastupnika lijevog bloka, Klub zastupnika SDP-a, Klub zastupnika Centra i GLAS-a, Klub zastupnika HSS-a i HSU-a, Klub zastupnika IDS-a, Klub zastupnika Mosta, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista te Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

Okupili su se zbog prijedloga odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u poslijeratnoj obnovi kuća, stanova i zgrada javnih namjena na području Republike Hrvatske, a za govornika su izabrali Tomislava Tomaševića.

I oni koji već duže prate zbivanja u Saboru ne pamte ovaku slogu oporbenjaka pa ovaj dan vrijedi zapamtiti.



“Meni je osobno drago što možemo imati određene zajedničke stavove. Recimo, kad HDZ nije bio prisutan u sabornici prilikom naših istupanja o prijedlogu državnog proračuna, mi kao oporba smo pokazali jedinstvo i svi izašli iz sabornice jer smo smatrali da bi vladajuća stranka, barem iz poštovanja, tada trebala biti u Saboru. Mislim da su to nekakve stvari na kojima mi možemo surađivati. Mišljenja sam da je tih tema ima dosta i da bi to trebala postati praksa oporbenjaka s obzirom u situaciju u kojoj se nalazimo kao država“, poručio je Mostovac Zvonimir Troskot.

No, tek treba vidjeti hoće li im se udruživanje snaga isplatiti. O tome hoće li se povjerenstvo formirati trebat će i ruke vladajućih.

“Tu treba biti pozitivan, takva povjerenstva su uvijek dobra jer šalju poruku vladajućima da postoji jedan korektivan faktor kako se ne bi događale ovakve, potencijalno velike i stvari i potencijalno veliki problemi. Ako su u Sisačko-moslavačkoj županiji prilikom obnove bila – kako kaže predsjednik Milanović – “kokošaranja”, to su onda i moralne stvari koje osuđujemo i koje treba dodatno istražiti. Konačno je vrijeme da netko u Hrvatskoj preuzme odgovornost za nečasne radnje i upravo sam zato pozitivan da ta povjerenstva, ako ništa, mogu poslati snažnu poruku da će oporba biti korektivni faktor.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI