NE KUPUJTE ‘EKSTRA DJEVIČANSKO ULJE’ ZA 39 KUNA! Evo što se krije ispod te etikete…

Shutterstock

Niz godina upozorava se javnost kako se u našoj zemlji prodaje lažno maslinovo ulje pod etiketom “ekstra djevičanskog ulja”. Prema zadnjim inspekcijskim nalazima, svako drugo maslinovo ulje koje se prodaje u Hrvatskoj je – lažno.

Da bi se dobila litra maslinovog ulja koja je prošla filtraciju i razne prerade, potrebno je ubrati od devet do 11,12 kilograma maslina.

S obzirom na dugotrajan proces u kojem se moraju zadovoljiti svi elementi kako bi neko ulje dobilo certifikat “ekstra djevičanskog ulja”, takvo ulje ne može imati cijenu od tridesetak kuna koje se može pronaći na policama u našim trgovinama i trgovačkim centrima.

Kakva je situacija na tržištu upitali smo nekoliko udruga maslinara i Ministarstvo poljoprivrede, no zasad su nam samo odgovorili Jacinta Vuković i Krunoslav Kovačević iz Zagrebačkog maslinarskog instituta.

I oni su potvrdili da hrvatsko maslinovo ulje odlikuje iznimna kvaliteta koja se iz godine u godinu potvrđuje na vodećim međunarodnim natjecanjima. U Flos Olei priručniku, svojevrsnoj “bibliji” vrhunskih maslinovih ulja, u 2019. godini, uvršteno je čak 79 maslinovih ulja iz Hrvatske.



Također, vrlo važan uspjeh hrvatskih maslinovih ulja ostvaren je 2019. godine na prestižnom maslinarskom sajmu u New Yorku (NYIOOC) gdje je od prijavljenih 45 maslinovih ulja nagrađeno njih 40. O kvaliteti domaćih ulja ukazuje i podatak da u Aristoil projektu čak 97 posto prikupljenih hrvatskih ulja ima povećan udio fenolnih spojeva čime se svrstavaju u funkcionalnu hranu.

Kako bi se uredilo tržište hrvatskih maslinovih ulja, u našoj zemlji postoji nekoliko udruga maslinara. Jedna od njih je udruga Zagrebački maslinarski institut.

Udruga Zagrebački maslinarski institut broji preko stotinu članova, a potkraj siječnja navršili su 10 godina od osnutka. “Neprofitna smo udruga, a najveći broj naših članova živi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Maslinici naših članova nalaze se duž cijelog priobalja i to od Istre do dubrovačkog primorja te na otocima, ali imamo i članove čiji su maslinici u susjednim državama”, rekla je Jacinta Vuković.

Prva kontrolna točka – u uljarama nakon prerade

Na upit tko kontrolira sastojke maslinovog ulja, istaknula je kako “većina članova Zagrebačkog maslinarskog instituta kontrolira svoje maslinovo ulje odmah nakon prerade u uljarama što je nekakva prva kontrolna točka”.

“Nakon toga se ulje može kontrolirati ili u Zavodima za javno zdravstvo pojedinih županija i to najviše Zadarske i Šibensko-kninske ili na ocjenjivanjima ulja na natjecanjima, na kojima se osim kemijske analize ocjenjuju i organoleptička svojstva ulja. Ta ispitivanje provode ovlašteni paneli senzorskih analitičara koji su prošli kroz stroge edukacije. Time se utvrđuju poželjna svojstva maslinovog ulja, a to su voćnost, gorčina, pikantnost i sl., te potvrđuje da pojedino ulje nema mane koje bi umanjile kvalitetu ulja, primjerice octikavost, užeglost, miris po metalu ili zemlji”, naglasila je Jacinta Vuković.

Dodala je kako ulje s bilo kojom od navedenih mana ne smije biti deklarirano kao ekstra djevičansko ulje.

Važno je istaknuti kako su članovi Zagrebačkog maslinarskog instituta u prethodnim godinama osvojili veliki broj zlatnih medalja na brojnim ocjenjivanjima – u Zagrebu, Splitu, Vodicama, ali i na natjecanju u New Yorku.

Zagrebački maslinarski institut već šestu godinu održava Festival maslina u Zagrebu pokušavajući približiti nutritive i zdravstvene benefite maslinova ulja građanima Zagreba. Osim ocjenjivanja ulja, sastavni dio Festivala su i kušaonice koje pružaju mogućnost svim zainteresiranima da nauče kako raspoznati kvalitetno maslinovo ulje, barem na nekoj osnovnoj razini.

I ove godine planira se održavanje Festivala maslina u Zagrebu i to u travnju, naravno, ako to dozvole epidemiološke mjere.

Govoreći o “ekstra djevičanskom ulju”, Jacinta Vuković je istaknula kako ta kategorija ulja mora zadovoljavati kriterije objavljene u Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina. Ekstra djevičanska maslinova ulja (EDMU) po tom pravilniku ne smiju imati nikakvih mana, a moraju zadovoljiti parametre kemijske analize tj. ekstra djevičansko maslinovo ulje je ono koje ima do 0,8 posto slobodnih masnih kiselina. Sljedeća kategorija je Djevičansko maslinovo ulje, koja ima nešto blaže kriterije, kako kemijske, tako i organoleptičke što znači od jedan do dva posto slobodnih masnih kiselina.

Na upit kako prepoznati lažno maslinovo ulje, odgovorila je kako je falsificiranje velik problem na globalnoj razini te se smatra da je maslinovo ulje jedan od najfalsificiranijih proizvoda na svijetu.

Kemijskom analizom određuje se kemijski sastav pojedinih masnih kiselina u ulju, a pomoću senzorske analize poželjna svojstva ili mane.

U uljnim rafinerijama kemijskim procesima proizvodi se ulje

“Maslinovo ulje ima vrlo specifičan sastav i omjer pojedinih nezasićenih masnih kiselina, koji se bitno razlikuje od ostalih biljnih ulja, primjerice kokosovog, palminog, repičinog, suncokretovog…
Trenutna regulativa, zakoni o deklariranju, (ne)odgovornost za istinitost navoda na deklaraciji te slabe kontrole dovode do toga da na policama trgovina imamo velik broj jeftinih ulja koja ne zadovoljavaju uvjete za ekstra djevičanska maslinova ulja kakvima se deklariraju”, rekla je Jacinta Vuković.

No, postoji problem s uvezenim maslinovim uljem. Naime, ono što Hrvatska nema, a većina velikih maslinarskih zemalja ima su uljne rafinerije u kojima se iz lampante ulja (ulja koja nisu pogodna za prehranu ljudi) kemijskim procesima dobiva “ekstra djevičansko maslinovo ulje” ekstrakcijom pomoću, najčešće, heksana. Zato se na policama u našim trgovinama može pronaći ulje iz drugih zemalja za 39 kuna.

“Ekstra djevičansko maslinovo ulje se bilo gdje u svijetu teško može proizvesti za 39 kuna. U Hrvatskoj ćete litru ulja platiti znatno više. Međutim kupnjom domaćih ekstra djevičanskih ulja ulja možete biti sigurni da ćete dobiti vrhunski proizvod”, naglasila je Jacinta Vuković.

Postavlja se pitanje tko to pušta u prodaju lažna maslinova ulja pod etiketom “ekstra djevičanskog ulja”?

Krunoslav Kovačević ističe kako “puštanje u prodaju maslinovih ulja, kao i svih ostalih proizvoda, odobrava Državni inspektorat”.

“Dakle, samo učestale inspekcije, kako pri uvozu, tako i iz trgovina, jedini su način kontrole i suzbijanja falsifikata, ili pogrešnog deklariranja maslinovih ulja. Ovlašteni laboratoriji za puštanje maslinova ulja u promet u trgovine su Institut za poljoprivredu i turizam Poreč i Zavod za javno zdravstvo Split. Pretpostavljamo da se ne uzima dovoljan broj uzoraka kod uvoza ulja, pogotovo onih ulja koja dolaze iz EU. Vjeruje se analizama iz Španjolske, Italije i Grčke i ne kontrolira se ponovno kod prelaska naše granice. Takva ulja vjerojatno zadovoljavaju samo parametrima kemijske analize, a upitno je prolaze li ta ulja uopće senzorsku analizu kroz panel ovlaštenih ispitivača, kojom se jedino mogu utvrditi nedostaci”, rekao je Kovačević.

Naglasio je kako ne mora takvo ulje biti kompletno falsifikat, ali takvi nesolidni proizvođači u ekstra djevičansko ulje dodaju ulje iz komine maslina ili rafinirano ulje (ekstrahirano otapalima), pa ga na kraju krivo deklariraju kao ekstra djevičansko maslinovo ulje (EDMU).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI