Neki će zaraditi više, dok će sniženje pojedinih poreza ostati tek lista želja

Tomislav Kristo / CROPIX

Korona kriza zaustavila je gospodarstvo pa će porezno rasterećenje biti manje od očekivanog. Od iduće godine stopa poreza na dohodak pada s 36 na 30, te s 24 na 20 posto. Porez na dobit za male i srednje tvrtke, koje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna godišnje, smanjuje se s 12 na 10 posto. Na listi želja još uvijek će ostati manja stopa PDV-a na svu hranu te ukidanje poreza na promet nekretninama.

To je, ja mislim, i više nego dovoljno u ovim okolnostima kakve jesu. Nikad nismo govorili kada će se nešto od toga događati. Najavili smo snižavanje stope poreza na dohodak i dobit s 1.1.2021. Što se tiče ukidanja poreza na promet nekretnina i PDV-a na hranu, to će biti u tijeku mandata”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Marić je detalje prezentirao gospodarstvenicima, koji imaju još želja.

“Mi smo ona elitna vojska koja treba dobit najviše poticaja, oni koji ne ugrožavaju državu. Sve ovo drugo što funkcionira u državi funkcionira ako će teći novci, a oni dolaze ili od turizma ili od nas izvoznika”, rekao je poduzetnik Zvonimir Viduka.

Traže i povećanje neoporezivog dijela dohotka za radnike u prerađivačkoj industriji te ponovno uvođenje olakšice za reinvestiranu dobit da bi se potaknule investicije. Također, žele i lakši put do kredita.



“Da se sredstva koja idu za likvidnost i oporavak, koja budu išla preko HAMAG-a i HBOR-a, da se ubrzaju ti procesi. Imamo određene prigovore da to malo ide sporije, da malo ojačamo kapacitete te dvije institucije”, rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U fiskalnom dijelu, kaže Marić, država je napravila što je mogla. Međutim, parafiskalni dio poduzetnicima je već godinama trn u oku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI