NEVIĐENI SKANDAL! VELEDROGERIJE PRESTALE S ISPORUKOM LIJEKOVA BOLNICAMA! Kako ćemo se liječiti? BEROŠ PRIZNAO: ‘Sustav je neodrživ’

Veledrogerije su u utorak ujutro prestale s isporukom lijekova hrvatskim bolnicama! Skandal je to do kojeg je došlo nakon ogromnog duga bolnica prema veledrogerijama, a sve je kulminiralo na jučerašnjem sastanku vladajućih s predstavnicima veledrogerija.

Predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u Tomislav Kulić potvrdio je u ponedjeljak da se kreće s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica. Odlučeno je to nakon sastanaka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom, kad su predstavnici veledrogerija demonstrativno napustili sastanak i rekli ODLUČNO NE!

OGROMNI DUGOVI

Kako neslužbeno doznajemo, to se zaista danas i dogodilo. U KIinici za plućne bolnice Jordanovac, kako doznajemo, zalihe lijekova su otišle i do daljnjeg ih neće biti. Dug bolnica kreće se oko 4 milijarde kuna.

Ni na KBC-u Rebro situacija nije ništa bolja. Veledrogerije su prekinule isporuku i u našu vrlo važnu bolnicu. Kako doznajemo, lijekova ima još samo na odjelu za intenzivnu njegu.



Ni u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim toplicama situacija nije ništa bolje. Doznajemo kako također nema lijekova, a od Nove godine do rujna 2020. dug je porastao na 28 milijuna kuna.

“Obzirom da Bolnica ima poteškoće u plaćanju faktura te da iste nije platila za lijekove i medicinski potrošni materijal koji je stigao u Bolnicu prije više od 365 dana, od danas potrebne lijekove i medicinski potrošni materijal može dobiti nakon što podmiri svoja dugovanja starija od 365 dana od zadnje isporuke”, odgovorili su nam na upit iz bolnice.

Napominju koliko mogu izdržati.

“U Bolnici postoje zalihe najčešće potrebnih lijekova i medicinskog potrošnog materijala za tjedan dana”, napisali su.

Sve se to odvija u jeku pandemije koronavirusa i dok se, kako često navode ovih dana, javnozdravstveni sustav bori s manjkom liječnika, epidemiologa i medicinskog osoblja dok se s druge strane brojni pacijenti žale zbog toga što ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu zbog stanja s koronom.

U utorak se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš koji tvrdi da će Vlada poduzeti sve da bude dovoljno lijekova  te da će se pronaći novac za dug prema veledrogerijama.

ZDRAVSTVENI SUSTAV NEODRŽIV

“Vlada će napraviti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom“, tvrdi Beroš.

Rekao je da se od početka mandata govori da je zdravstveni sustav financijski neodrživ, da su financijski problemi poznati desetljećima. “Došla je koronakriza i neke stvari su promijenjene i odgođene”, objasnio je.

Poslali smo upit i KBC-u Rebro, kao i Klinici za plućne bolnice Jordanovac, no u trenutku pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI