NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI: MUP razvija aplikaciju koju će građani platiti 48 milijuna kuna. Trebala bi nas SMS om obavijestiti o mogućim krizama

O svim većim opasnostima koje im prijete, građani Hrvatske i njezini gosti trebali bi ubuduće biti obaviješteni putem SMS poruke.

Riječ je o nacionalnom sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama koji nabavlja MUP i to po vrtoglavoj cijeni.

Što ćemo to platiti 48 milijuna kuna?

Građane Hrvatske ništa ne smije iznenaditi. Kao da su se tim starim, parafraziranim sloganom, sloganom vodili u MUP-u. Potresi, poplave, epidemije, požari, zagađenja, nuklearne nesreće…informacija stiže sms-om.

Upozorenje da se nešto loše sprema

“Prvenstvena namjena sustava je unaprijed obavijestiti građane da se nešto loše sprema. Nažalost, za potres nemamo mogućnost predviđanja pa onda za potres nećemo moći poslati obavijest unaprijed, ali ćemo, u ne daj Bože, situacijama da se potres dogodi moći poslati građanima informaciju gdje mogu potražiti neku pomoć, gdje se dijeli hrana ili voda ili što već bude potrebno”, rekao je Davor Spevec iz ravnateljstva Civilne zaštite.Natječaj je u tijeku, a posao je vrijedan oko 48 milijuna kuna i to bez PDV-a. 85 posto tog novca osigurano je iz EU fondova.

“Možda se čini o velikom iznosu, ali radi se o zahtjevno projektu koji sadrži i puno hardvera, informatičke opreme i složeni softver koji mora obrađivati veliku količinu podatka u realnom vremenu”, poručio je Spevec.

Građani podijeljeni

Građani su podijeljeni u mišljenjima iako neće moći izbjeći izvanredne obavijesti.

“Uopće mi se ne čini to toliko potrebnim u ovim vremenima kad bi trebalo u dosta drugih stvari ulagati te novce”, izjavio je Magor.

“Bolje za to nego za ostale stvari koje se znaju koristit”, rekla je Tončica.

“Mislim da je ok, ali nepotrebno. Mislim da će ljudi sami izać kad je potres, ne treba im poruka. A za poplave-valjda će sami vidjet”, poručila je Sara Matea.

Iz ureda za upravljanje hitnim intervencijama Grada Zagreba kažu – mi smo takav sustav predlagali prije deset godina, ali nije bilo sluha. Smatraju da Hrvatska i u ovom slučaju kasni.

“Naravno da bi bilo dobro kad bi to postojalo, ali da li će to biti. Da li se taj program uzima da bi taj program nešto pomogao ili se taj program uzima da samo zato da bi netko uzeo proviziju to ćemo vidjeti kad prođe vrijeme”, rekao je Pavle Kalinić,  pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Sustav bi trebao zažijveti najkasnije krajem 2022. i rad olakšati svim žurnim službama.

“Taj sustav je apsolutno pozitivan i za svaku pohvalu i moderan i to je nešto što se danas u svijetu modernih komunikacija naveliko koristi. Ono što nama seizmolozima trenutno tu nije jasno je dio koji se tiče našeg posla odnosno nismo ništa ni dogovarali ni rješavali niti modelirali”, izjavio je Krešimir Kuk, seizmolog.

Svi se nadaju da se sustav, koliko god skup bio, ipak neće često upotrebljavati, piše RTL.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI