NOVA DRAMA U SDP-U! Konačna odluka stiže za mjesec dana

Patrik Macek/PIXSELL

Premda se očekivalo kako će se s izborom novog vodstva situacija u najvećoj oporbenoj stranci stabilizirati pred Peđom Grbinom već u prvim danima upravljanja SDP-om pojavili su se i prvi problemi.

Kada je nemilim događanjima u parlamentu ipak doskočio Grbinu se nametnulo novo pitanje, ono koje se tiče lokalnih izbora.

Tu se posebno nezavidna situacija razvija oko kandidata za zagrebačkog gradonačelnika na izborima koji bi se trebali odviti u svibnju naredne godine, a koji se ujedno smatraju prvim testom za novo vodstvo Partije.

Grbin službeni stav još nije iznio, a upućeni svjedoče kako je novi predsjednik SDP-a u intenzivnim pregovorima oko potencijalnog kandidata s kojim će socijaldemokrati ići na rušenje dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dio SDP-ovaca vjeruje kako potporu valja dati ujedinjenju ljevice te sukladno tome podržati Tomaševića iz plaftorme Možemo, jedna od mogućnosti koja se razmatra jest i ona da Tomašević od najavljivane utrke odustane te da se lijeve opcije oforme oko poznatog arhitekta Otta Barića, no postoji i treća partijska struja koja smatra kako bi socijaldemokrati trebali predstaviti svojega kandidata.

Iako je Grbin u tom slučaju najskloniji kandidaturi Borisa Jokića, najglasniji zagovornik samostalnog kandidata zapravo je Gordan Maras, prvi čovjek zagrebačkog ogranka SDP-a koji ne krije želju za vlastitom kandidaturom. Kako je u jednom od posljednjih javnim nastupa ustvrdio, on se za Zagreb sprema pune dvije godine te je u kampanji spreman na obračun s Bandićem. To što je Maras spreman ne znači previše novom vodstvu, u stranci vjeruju kako je ovaj nekadašnji saborski zastupnik pokazao svoj potencijal na lokalnim izborima pošto u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici nije uspio ući u Sabor preferencijalno.



Zagovaratelji samostalne pa i Marasove tvrdnje krivca za taj Marasov neuspjeh vide u Grbinovom prethodniku Davoru Bernardiću koji je priliku na parlamentarnim izborima umjesto šefu zagrebačkog ogranka dao Glasovoj Anki Mrak Taritaš koja je na koncu ušla u Sabor, a zatim zastupnički klub oformila s Dalijom Orešković i Marijanom Puljak, što je u SDP-u protumačeno kao svojevrsna izdaja.

Sve u svemu, u Partiji bi do početka prosinca trebali postići dogovor oko kandidata za zagrebačk izbore, a nakon toga sudbinu Grbina i ostalih odlučiti će građani Zagreba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI