Nova nastavna godina, nova pravila: Nema šetnje po razredima, a evo i mišljenje stručnjaka

Počinje nastava za gotovo pola milijuna učenika. Škole obavljaju posljednje pripreme kako bi zadovoljile detaljne epidemiološke preporuke. Ova će školska godina biti posebna.

Iako su škole većinom odabrale nastavu u razredima, zbog proboja virusa neke ipak počinju nastavnu godinu putem interneta.

U novoj nastavnoj godini, nova pravila. Nema zvona, sat većinom traje 40 minuta, svaki razred u svojoj učionici, održavanje propisanog razmaka. Na ulazima u škole dezinfekcijske barijere.

“Svaki razred će biti smješten u jednoj učionici, nema kabinetske nastave i nema šetnje razreda po školi”, objašnjava Deana Bokšić, ravnateljica III. gimnazije u Splitu.

Za niže razrede prehrana će se većinom servirati u učionicama. Ondje gdje nije moguće poštovati propisani razmak, maske su obvezne samo za učenike viših razreda. Nova normalnost u svakoj školi jesu i sobe za izolaciju.



“Dijete koje ima povišenu temperaturu treba izolirati i obavijestiti roditelje koji u najkraćem vremenu dolaze po djecu, a onda dalje obavještavamo mjerodavne institucije”, objašnjava Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

U Zagrebu 6500 učenika iz škola oštećenih u potresu kreće organiziranim prijevozom u zamjenske škole.

“U svakom autobusu bit će dežurni nastavnik koji ima popis učenika, a taj se popis provjerava i poslije”, rekao je Mario Keča, ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagrebu.

Škole se maksimalno koriste otvorenim prostorima kako bi napravile učionice na otvorenom. Za prvašiće će biti većinom organiziran doček na otvorenom, uz prisutnost jednog roditelja.

Neke su škole već zatvorene zbog nastavnika pozitivnih na koronavirus 

I prije nego što je školska godina počela virus se probio u najmanje šest škola u Hrvatskoj. Radi se o školama u Koprivnici, Murteru, Dubrovniku, Prelogu, Slavonskom Brodu i još jednoj školi u Dalmaciji.

“Jako je važno naglasiti da ni u jednoj školi nemamo situaciju zbog zaražene djece, u svima se zarazio netko od tehničkog ili nastavničkog osoblja. Ravnatelji nas redovito obavještavaju o situaciji u svojim školama. Vidjet ćemo hoće li do ponedjeljka biti još prijava o nemogućnosti početka školske godine kakav je bio planiran”, potvrdio nam je Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Škole u Prelogu i Dubrovniku zbog proboja virusa najavile su da će odgoditi početak školske godine za dva tjedna. Na takav se scenarij, kaže Pavičin, odlučuju škole u kojima je zaraženo tehničko osoblje pa je nemoguće održavati epidemiološke mjere u ustanovama.

U Koprivnici je u jednoj osnovnoj školi zaraženo pet radnika, a više ih je u samoizolaciji, među kojima je i jedna učiteljica čiji se rezultati čekaju. U toj će školi nastava započeti sutra, ali isključivo online.

Slična situacija kao u Koprivnici je i na Murteru, u kojem je, kako je izvijestio načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, Covidom-19 zaražena jedna osoba zaposlena u školi, zbog čega je u izolaciji više djelatnika škole. Odlučeno je da će tamo nastava raditi po C modelu, odnosno online.

“Prema informacijama koje imam u ovom trenutku, ‘vise’ nam još dvije škole, jedna u Slavonskom Brodu i još jedna u Dalmaciji. Vidjet ćemo po kojem će modelu one krenuti s nastavom”, rekao je Pavičin.

“Online nastava će početi kao i prošle godine, s prošlogodišnjim materijalima i načinom organizacije nastave koju su svi učitelji i nastavnici provodili prošle školske godine tijekom lockdowna. Tako će se održavati prvi tjedan, tijekom kojeg se ionako većim dijelom ponavlja, nema testova ni ocjenjivanja. Nakon prvog tjedna krenut ćemo s novim materijalima i novom organizacijom koju ćemo razraditi”, rekao je Pavičin.

Točni podaci o tome kako koja škola radi, za koji se model nastave odlučila, nastavu u školskim zgradama, online nastavu ili mješoviti oblik, te koji podoblik primjenjuje, tumači Pavičin, bit će poznati u ponedjeljak.

Dio roditelja uoči početka školske godine pokretao je inicijative kojima se traži da se nastava u školama ne provodi zbog sigurnosti djece i sprečavanja širenja zaraze.

Stav stručnjaka u Hrvatskoj 

No, većinski je stav struke da djeca moraju krenuti u školu, ne samo zbog obrazovanja, već i zbog svega ostaloga što škola pruža. Ministar Fuchs jasno je najavio da će djeca koju roditelji neće poslati u škole jer smatraju da bi bilo bolje da se nastava odvija online dobivati neopravdane sate. Roditelji su obavezni slati djecu u osnovne škole, to propisuje zakon, poručio je.

“Moram reći da mi se čini da je dojam o broju takvih roditelja puno veći od stvarnog broja. Vidim to po mailovima i upitima koje dobivamo od ravnatelja, ali i izravno od roditelja. Mislim da će biti slučajeva djece koju roditelji nisu poslali u škole, ali da će se doista raditi o pojedinačnim, sporadičnim slučajevima”, rekao je Pavičin za jutarnji.hr

Stručnjaci sa američkih sveučilišta: Mala mogućnost zaraze kod male djece

No, dr. Ranney kao i brojni drug stručnjaci slažu se u jednom: škole bi se trebale otvoriti samo ako je razina virusa koji cirkulira u zajednici niska, to jest ako manje od 5 posto testiranih ljudi ima pozitivan rezultat.

U prvim danima pandemije u svijetu bilo je toliko malo slučajeva bolesne djece da nije bilo jasno mogu li uopće biti zaraženi. Istraživači su već tada pretpostavljali da bi se mlađa djeca vjerojatno mogla zaraziti, ali da su uglavnom pošteđeni teških simptoma. Ta se pretpostavka pokazala točnom.

“U ovom trenutku postoje vrlo jasni dokazi da se djeca mogu zaraziti”, rekla je dr. Ranney.

Kako se pandemija razvijala, također se činilo da mlađa djeca imaju manje šanse da se zaraze, u usporedbi s odraslima, dok starija djeca imaju otprilike jednak rizik kao i odrasli.

U Sjedinjenim Državama djeca mlađa od 19 godina još uvijek predstavljaju nešto više od 9 posto svih slučajeva koronavirusa. No, broj zaražene djece naglo je porastao ovog ljeta na gotovo pola milijuna, a incidencija među djecom porasla je mnogo brže nego što je bila ranije ove godine.

“A to su samo djeca koja su testirana. Sasvim je moguće da nam nedostaje mnogo slučajeva asimptomatske ili blago simptomatične djece”, rekla je dr. Leana Wen, bivša zdravstvena povjerenica iz Baltimorea.

Primjerice, u dvotjednom razdoblju između 6. i 20. kolovoza, broj dijagnosticirane djece u Sjedinjenim Državama skočio je za 74.160, što je porast od 21 posto.

“Sad kad provodimo više testova u zajednici, vidimo sve veći udio djece koja su zaražena”, rekla je dr. Ranney.

Čak i ako se djeca zaraze koronavirusom, mogućnost da imaju teške simptome ili umru je jako niska.

Djeca i adolescenti do 20 godina (definicije i statistika razlikuju se ovisno o državi) predstavljaju manje od 0,3 posto smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, a 21 država u SAD-u uopće nema zabilježenih smrtnih slučajeva među djecom.

Mjere predostrožnosti

Postoje neke mjere predostrožnosti koje svatko može poduzeti, počevši od toga da se što više radi na otvorenom, održavajući fizičku udaljenost i noseći maske.

Za škole će se odluka također svoditi na dobru ventilaciju, čak i ako su to samo prozori koji se otvaraju. Nastavno osoblje također bi trebalo nositi potrebnu zaštitnu opremu.

Sve dok postoje ove ispravne mjere predostrožnosti, “djeci je bolje biti u školi nego izvan škole”, rekao je dr. Jha. “Učitelji su također prilično sigurni u tim okruženjima.”

Ipak, transmisija u zajednici je ključni faktor u donošenju odluke.

“Jednostavno ne možemo održati školu slobodnom od koronavirusa ako je zajednica žarište zaraze”, rekao je dr. Wen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI