NOVE MJERE ZA BRITANSKE TURISTE STUPAJU NA SNAGU: Hoće li to spriječiti njihov dolazak?

Foto:Damir Spehar/PIXSELL

HZJZ je jučer obavijestio kako se uvode promjene za turiste iz Velike Britanije, Cipra i Rusije prilikom ulaska u Hrvatsku zbog porasta broja zaraženih na Jadranu.

Kao dodatna mjera Kriznog stožera uveden je potreban negativan test na SARS-CoV-2 napravljen u matičnoj zemlji.

Pravilo vrijedi za sve, cijepljene i one koji su preboljeli virus, a stupaju na snagu 26. srpnja u ponedjeljak.

Kako je Hrvatska bila jedina mediteranska država koja je nalazila na britanskoj zelenoj listi, odnosno listi država u koju mogu putovati bez potrebne samoizolacije na povratku kući, pitanje je kako će se to odraziti na dolazak britanskih turista u Hrvatskoj u kojoj trenutno boravi oko 3500 gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva.

1200 britanskih turista boravi na području Splitsko-dalmatinske županije, 900 na području Dubrovačko-neretvanske oko 500 na području Istarske županije. Hrvatska je stavljena na zelenu listu, 19. srpnja te je zabilježen porast britanskih turista od 45 posto. Od 19. do 20. srpnja u Hrvatsku je stiglo 1196 gostiju.



“Iskreno, dok mi vi to niste rekli, nisam ni znala da se ne treba testirati na COVID prije odlaska. Znam da se svi oni koji dolaze u Englesku moraju testirati prije dolaska i dva dana nakon dolaska, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili ne, pa sam mislila da su slična pravila na snazi i u Hrvatskoj. Drago mi je što se nećemo morati testirati i za vrijeme našeg dolaska jer bi to s dvoje male djece bila prava gnjavaža”, rekla je za Dnevno.hr Carol, mama dvoje djece iz Manchestera.

“S dvoje male djece ionako ne želim razmišljati o tome je li u avionu sa mnom tko možda ima Covid pa mi se ovo čini dobro rješenje”, pojašnjava turistkinja.

Većini turista dodatno testiranje neće spriječiti da ljetuju u Hrvatskoj:

“Nije problem testiranje, jer mislim da svaka zemlja mora napraviti sve što može kako bi bila sigurna, nego vrijeme. Jednostavno mislim da nećemo moći na testiranje jer živimo na selu i do najbližeg centra za testiranje nam je četiri sata vožnje u oba smjera. Ali ako budemo mogli, dolazimo u Hrvatsku”, izjavila je 28-godišnja Tracy koja planira putovanja u Dubrovnik 27. srpnja, dan nakon stupanja novih mjera na snagu.

Iako Britanci nisu naši najčešći gosti, ipak ih je svake godine sve više. Tako je od početka ove godine do sada u Hrvatskoj ostvareno 18.500 dolazaka te oko 95.000 noćenja britanskih turista. U razdoblju prije pandemije najviše su dolazili u Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju s kojima su u pravilu bili i najbolje zrakoplovno povezani, dok je na trećoj poziciji bila Istra.

Dubrovnik, Split, Konavle, Pula i Poreč bile su glavne destinacije Britanaca, prema kriteriju ostvarenih noćenja u 2019. Pandemijska kriza dovela je do djelomične promjene u redoslijedu najvažnijih destinacija, pa su na takav način u 2020. najveći broj noćenja Britanaca zabilježili Dubrovnik, Split, Konavle, Hvar i Pula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI