NOVI HREJTING NIJE DONIO NIŠTA NOVO: Evo kako birači dišu po pitanju stranaka uoči izbora! Nekima neće biti drago što vide

Foto: Screenshot HRT

Za nešto manje od mjesec dana, točnije 16. svibnja u Hrvatskoj će se održati osmi po redu lokalni izbori od samostalnosti. U tradicionalnom HRejtingu ispitano je raspoloženje birača za ovaj mjesec.

Tijesna utrka

Da su u nedjelju izbori, vjerojatno bi ubrzo opet bili izbori. Jer tri stranke od centra desno koje bi prema anketi mogle složiti većinu, sudeći prema njihovoj trenutačnoj “slozi”, dogovoriti se o podjeli vlasti nikad ne bi mogle, objavio je HRT.

S druge strane, samo su dvije stranke od centra lijevo koje prelaze izborni prag. Ali zbroj njihovih postotaka pretočen u mandate nije ni blizu nužnih 76.

U vodstvu je HDZ koji podržava 27 posto ispitanika. Iza njih je SDP s 18.7, a na trećem mjestu je Možemo! s 9 posto.Za četvrto, odnosno peto mjesto bore se Domovinski pokret sa 7.7 i Most sa 7 posto.

U sabor ne bi ušli Centar, HSS, IDS, Bandićeva stranka i Živi zid. Također, na listi onih s jedan i ispod jedan posto čak je sedam stranaka i sve su trenutačno parlamentarne. To su Fokus, HNS, Čačićevi Reformisti, Zekanovićevi Suverenisti, HSLS, Glas i HSU.

Nema velike razlike u usporedbi s rezultatima prošloga mjeseca

Uzme li se u obzir statistička pogreška, u usporedbi s prošlim mjesecom, nema ni gubitnika ni pobjednika u ovom istraživanju javnog mnijenja

Pad ili rast potpore kod svih stranaka iznosi najviše pola posto.

Tako su, primjerice, u proteklih 30 dana pali i HDZ i SDP. Prvi za 0.21, a drugi za 0.03 posto.

U promilima se mjere promjene popularnosti i u preostale tri stranke koje prelaze izborni prag. S time da je Možemo! jedini s rastom.

Domovinski pokret i Most približno su jednako, ali zanemarivo pali.

Istraživanje je provedeno od 16. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 2.62%, a pouzdanost istraživanja 95%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI