NOVI IZAZOV ZA TOMAŠEVIĆA: Zagrebačka mafija se budi! Istražitelji povezuju eksploziju na Laništu s malverzacijama oko Dinama!

Zagrebačka mafijaška scena se budi. Tim riječima iskusni kriminalisti komentiraju eksploziju na Laništu, zbog koje ne spavaju mirno. Mira nema ni za stanovnike Laništa, inače mirnog obiteljskog kvarta poznatog po trgovačkom centru koji slovi kao omiljena shopping-destinacija mnogih Zagrepčana. Umjesto o shoppingu, stanovnici Laništa već danima pričaju o snažnoj eksploziji koja je u sitnim noćnim satima odjeknula kvartom.

Vrlo brzo svima im je postalo jasno kako je riječ o eksploziji u stambenoj zgradi koju je okružilo mnoštvo policajaca. I zagrebački plavci koji nisu navikli na ovakve intervencije ostali su u šoku kada su shvatili da je na trećem katu zgrade u ulici Lanište eksplozivna naprava oštetila desetak ulaznih vrata stanova, razorila jedan stan i narušila statiku zgrade. U policijskim krugovima šuška se kako je riječ o dinamitu, no policajci su zasad na oprezu pa iz PU zagrebačke pažljivo i protokolarno poručuju kako su očevidi u tijeku.

Ipak, već u samoj noći eksplozije i od policajaca se moglo čuti kako je ozlijeđena jedna osoba koja je prevezena u bolnicu, a ubrzo potom doznalo se i kako je dinamit eksplodirao ispred stana u kojem je s dva sina spavala partnerica USKOK-ova optuženika iz akcije Tebra Tomislava Sučića. Kako doznajemo, Sučićeva partnerica na vrijeme je prevezena u bolnicu, gdje su liječnici ustanovili da je zadobila lakše ozljede. Premda u šoku, njezini sinovi prošli su bez ozljeda, što se može pripisati pukoj sreći jer je veća količina dinamita bila obješena na kvaku protuprovalnih vrata njihova doma.

Strah u Laništu

Odmah nakon što je aktiviran, dinamit je uništio cijeli stan Sučićeve partnerice, a nastradali su i drugi stanovi na trećem katu zgrade u kojoj su sve do garaže oštećena vrata lifta. Najgore je, međutim, prošao ciljani stan u kojemu su zbog jačine detonacije izbijeni prozori s okvirima, što je pridonijelo tome da popucaju i stakla na poslovnici banke koja se nalazi u prizemlju zgrade.

Tko je i zbog čega postavio eksplozivnu napravu pred stan obitelji Sučić policija tek treba utvrditi, a dio odgovora mogao bi im dati i sam Tomislav Sučić koji je eksploziju i osobno mogao čuti jer se nalazi u neposrednoj blizini, odnosno u istražnom zatvoru zagrebačkog Remetinca. Dok policija za odgovorima traga, naši sugovornici, inače stanari navedene zgrade, svjedoče o proživljenom hororu pa napominju kako je u zgradi uništen lift, što ih je znatno manje zgrozilo od prizora uplakanih dječaka i žene koja je bila uvjerena kako je u njezinu stanu eksplodirao plinski bojler. Nitko ni u najluđim snovima nije mogao pomisliti da je u zgradi eksplodirao dinamit, a nitko od naših sugovornika nije primijetio da se nepoznati ljude vrzmaju po ulazu.



Gdje je kraj?

Policijskoj istrazi mogla bi pridonijeti snimka nadzorne kamere iz zgrade, no kako nam otkrivaju, obradit će i kompletan videonadzor u cijelom naselju u nastojanju da rasvijetle slučaj i smire zabrinute građane. Osim straha za vlastitu sigurnost, građane brine i ogromna materijalna šteta. U zgradi su uništene vodovodne instalacije, a govori se i o narušenoj statici, no najviše od svega u policijskim krugovima govori se o tome da je netko ciljano želio ubiti ženu i dvoje djece, i to metodom kakva se u Hrvatskoj ne pamti.

Kako neslužbeno doznajemo, Sučićeva partnerica naslućivala je da bi se nešto loše moglo dogoditi njoj i njezinoj djeci. Navodno je samo nekoliko dana prije tog događaja promijenila broj telefona, strahovala je od toga da je netko prati, ali zasad njezina svjedočenja policiji nisu od velike koristi jer ni nakon što je pogledala snimke nadzornih kamera u zgradi nije zapazila ništa neuobičajeno. Uobičajeno je, pak, policija Sučićevoj obitelji osigurala zaštitu, a policajci s kojima smo razgovarali smatraju da je ovo poruka upućena upravo njemu. Premda su na nogama svi raspoloživi zagrebački kriminalisti, još se ne zna tko bi mogao biti počinitelj, ne zna se ni je li riječ o jednom počinitelju ili više njih, ali kriminalisti bez imalo dvojbe govore o mafijaškom obračunu, pitajući se hoće li samo na ovome stati.

Kako ističe naš sugovornik blizak istrazi, moguće je da je ovime netko dao do znanja Sučiću da dobro pripazi što će reći istražiteljima koji se njime bave još od srpnja 2019. godine, otkako se nalazi u pritvoru zbog sudjelovanja u krijumčarenju 16 tona marihuane i paleži većeg broja automobila. Moguće je da je i on sam dio tog kriminalnog podzemlja koje se sada iz samo njima znanih razloga odlučilo na obračune u kojima su mogli nastradati nedužni ljudi.

U zgradi živi i Bandićev suradnik

Stvar je jako ozbiljna i delikatna, priznaju nam kriminalisti, dok susjedi zgroženo poručuju kako je njihovo naselje od mirnog kvarta postalo leglo kriminala te da se svako malo u medijima nađu na naslovnicama crne kronike. Razlog vide u sve većem broju novih zgrada i stanova koji se iznajmljuju pojedincima kojima je teško ući u trag. U trag su zato novinari ušli Miodragu Demi, poznatom branitelju i suradniku pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, koji je također zgrožen neugodnim događajima u zgradi u kojoj živi. Ni on, baš poput drugih susjeda, za medije ipak nije bio previše razgovorljiv, barem ne javno. Neformalno nam susjedi priznaju kako i sami eksploziju povezuju s krim-miljeom, a dobar dio njih pita se kako će se i hoće li se uopće više vratiti u zgradu u kojoj Sučićeva obitelj živi dulje vrijeme i po svemu sudeći na oprezu jer je i nedavno jedan član njihove obitelji zatražio na uvid snimke nadzornih kamera iz zgrade zbog upućivanih prijetnji.

Navodno je još tada jedan član Sučićeve obitelji zatražio policijsku zaštitu koju nije dobio. Sam Sučić u pritvoru je na sigurnom, vijest o događajima u zgradi ga je prestravila, a oni koji nad njime bdiju u Remetincu napominju kako on dosad u zatvoru nije imao nikakvih incidenata niti su upoznati s time da mu je netko prijetio. Štoviše, u posljednje je vrijeme bio dobro raspoložen jer je znao da bi za šest mjeseci mogao na slobodu.

Napad na Dinamo

Sučić je inače dio čuvene zločinačke organizacije koja je pala u ljeto 2019. godine, a USKOK je u srpnju iduće godine podigao optužnicu protiv Sučića, Tomislava Sabljaka, Đorđa Vuletića i još 20-ak osumnjičenika zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane. Dovodilo ih se u vezu s poticanjima na teška ozljeđivanja, utjerivanjem dugova i paljenjem automobila, a prema USKOK-ovoj optužnici Sabljo i Sučić godinama su vodili skupinu koja se umrežila diljem regije, od Hrvatske do BiH, Crne Gore i Albanije.

Udružili su se radi nabave i krijumčarenja marihuane koja se skladištila u okolici Ljubuškog, a potom uz pomoć granične policajke dovozila u Hrvatsku, gdje se preprodavala. Na taj je način, prema USKOK-u, u našu zemlju prokrijumčareno više od 15 tona droge, a vođe skupine organizirale su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su zaradili minimalno 84 milijuna kuna. Sabljo i Sučić optuženi su da su s Vuletićem spojili šestero optuženika koji su zaslužni za palež minimalno četiri automobila, a pripremali su i napad na barem jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni auto i protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe

Akciju Tebra zajedno su vodili bosanskohercegovački i hrvatski policajci, a u to doba pojedine uhićenike povezivalo se i s napadima na Dinamove šefove. Navodno je jedan od njih osumnjičen za palež automobila Kreše Antolića, koji je u to doba bio Dinamov šef sigurnosti, a ova skupina povezuje se i s planiranim napadom na bivšeg predsjednika Uprave kluba Igora Kodžomana. S ovom je ekipom pao i Đorđe Vuletić Đoko, poznat i kao pripadnik knežijske skupine, a sudilo mu se u sklopu zagrebačke zločinačke organizacije prije gotovo dva desetljeća.

Droga i paleži

Uhićen je tada i Siniša Žalac, čiji je odvjetnik Ljubo Pavasović Visoković i tada tvrdio kako u ovom slučaju postoje neke tanke veze s događajima u Dinamu. Kakve su to tanke veze i s kakvim su događajima u Dinamu povezani, nikada nije otkrio. Uhićeni Đoko inače je bivši policajac u PU zagrebačkoj, a kasnijih godina ga se teretilo za iznudu nad Tiborom Trstenjakom, no za to je pravomoćno osuđen. Vuletić je uz ostalo osuđivan zbog nasilničkog ponašanja jer je nedaleko od lokala Stara Knežija napadao goste, postrojavao ih, vrijeđao i tukao. Osim toga, upravo je on s Darkom Dakićem svojedobno bio osumnjičen za napad na novinara Dušana Miljuša, a povezivalo ga se i s premlaćivanjem Josipa Galinca iz Industrogradnje.

Prije desetak godina Vuletić je uhapšen s Tomislavom Sabljom pod sumnjom da su na Knežiji krali automobile, a Sabljo je uhićivan i zbog pokušaja preprodaje poluautomatske puške. Uhićen je, međutim, i njegov odvjetnik Andrej Ilić, poznat kao odvjetnik jednog od osumnjičenika na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića. Sa skupinom Tebra povezivao se i Goran Vidović koji je također bio pod istragom zbog napada na Miljuša, a uhićen je i u akciji Šok kada je u okolici Nadina zadarska policija u njegovu autu pronašla 50 kilograma marihuane vrijedne više od tri milijuna kuna. U medijima se, pak, u vrijeme policijske akcije možda ponajviše izvještavalo o Josipu Nikiću koji nije poznat samo kao dio grupacije Tebra nego i kao suprug poznate starlete Matee Hohnjec. Svojedobno mu se sudilo jer je sa suprugom dopustio da se u njihovu stanu drogira Tea Drakulić, koja je umrla od posljedica konzumiranja MDMA droge.

Ono što u ovom posljednjem slučaju s Laništa najviše zabrinjava policije jest to što zadnjih nekoliko događaja miriše na serijal mafijaških okršaja na zagrebačkom asfaltu. Tako su nedavno na Jarunu zabilježili tri slučaja paljenja vozila, sva tri auta izgorjela su u istoj noći i u istoj ulici. S kojim ciljem i komu je tim činom poslana poruka, do danas nije utvrđeno. Zanimljivo je kako je nedugo prije toga medijske stupce punila vijest o Mercedesu 25-godišnje Montane Lorene Mikulić, koji je planuo na zagrebačkoj Trešnjevci u Adžijinoj ulici. Doznalo se u međuvremenu kako je Montana Lorena Mikulić vlasnica tvrtke Luksuzno osnovane 2018. godine na istoj adresi na kojoj je vozilo zapaljeno, a osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke je Marijana Mikulić, majka mlade poduzetnice koja je, usput rečeno, pred Općinskim sudom u Zagrebu vodila građanski postupak protiv Hrvoja Petrača u kojem se utvrdilo kako je on otac Montane Lorene Mikulić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI