NOVO EUROPSKO RAZOČARANJE ZA HRVATSKU: Nismo ni bili u igri

Foto: Cropix

Novi europski centar koji bi trebao usmjeravati ulaganja EU iz zajedniočkog proračuna u projekte s područja kibernetičke sigurnosti, tako je prošla Vlada premijera Plenkovića lani obrazlagala hrvatski interes za to da bude domačin Centra o čijem se osnutku tada zapravo tek raspravljalo.

Nedavno su pak predstavnici Europske unije odabrali sjedište tog novog Europskog centra za stručnost u području kibersigurnosti, industrije, tehnologije i istraživanja koji će biti smješten u rumunjskoj metropoli Bukureštu. Grad je ovo koji je odabran u konkurenciji od šest gradova, no među njima Zagreba i Hrvatske nije niti bilo.

Bez obzira na to što se Plenković rado hvali svojim utjecajem u Europskoj uniji naša je zemlja jedna od rijetkih članica Unije koja na svojem teritoriju nema niti jednu europsku instituciju niti agenciju, a kandidatura za sjedište Europske agencije za lijekove propala je zbog traljavo odrađenog posla.

Vlada ni sada bez obzira na najave nije pokazala interes za Centar za kojega se uz Rumunjsku zainteresirala Belgija, Litva, Luksemburg, Njemačka, Španjolska i Poljska. Zbog čega je naš interes za sudjelovanje na ovom projektu propao nije poznato. Iz izvora bliskih premijeru kažu kako im je planove pomrsila koronakriza, no s druge strane kazuje se i kako se Plenković prilično razočarao tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na kojega je također utjecala nepredvidiva globalna pandemija koja je sva ostala događanja ostavila po strani.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI