NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO RASPOLOŽENJE GRAĐANA: HDZ-u ne mogu ništa niti afere, veliko iznenađenje na desnici

Redovito mjesečno istraživanje CROBAROMETAR, koje donosi Dnevnik Nove TV pokazuje raspoloženje građana nakon potresa, početka cijepljenja, ali i brojnih afera HDZ-a.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nema brige. I dalje su najjača stranka s potporom od 31,1 posto. Iako se istraživanje provodilo, odnosno završavano je, na vrhuncu krize s HDZ-ovim županima i gradonačelnicima, vidjet ćemo hoće li se u veljači te afere odraziti na rejting. Zasad nisu.

SDP je pak upola slabiji i to sa 16,6 posto potpore birača. Oni više-manje mjesecima imaju isti rejting. Očekivano, biračima ljevice pojavila se nova ponuda u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo.

Stoga su oni godinu počeli s potporom od 9,6 posto i jedini su dobitnici mjeseca s rastom. Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7,8 posto te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7,3 posto.

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2,1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1,6 posto, a Fokus je na 1,5 posto te Radnička fronta na 1,3 posto.



Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8,2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0,9 posto, Suverenisti s 0,8 posto, HSS 0,6 posto, Glas na 0,4 posto, Reformisti su na 0,3 posto. Neodlučnih je 8,3 posto.

Nakon blagog oporavka od pesimizma, opet sve po starom. Godinu počinjemo činjenicom da 2/3 građana misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru, točnije njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru, misli 25 posto građana, a ne zna njih 9 posto. Nije loše spomenuti da je u prvom zatvaranju 51 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru.

Foto: Nova TV

Ni Vlada ne može računati na potporu. Tako 57 posto građana ne odobrava Vladine politike, a njih 35 posto odobrava. Ne zna 8 posto. I tu se bilježi porast nezadovoljnih politikama Vlade.

Foto: Nova TV

Predsjednik Republike svojim radom podijelio je Hrvatsku. Njegov rad ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. Ne zna 8 posto. No, koliko dijeli, toliko je i stabilizirao svoj rejting koji je nekoliko mjeseci isti.

Foto: Nova TV

Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured Predsjednika dobiva 2,89 ili “trojku“, Vlada godinu počinje s 2,77 ili “trojkom“, tu je i Hrvatski sabor s 2,31 ili “dvojkom“.

Foto: Nova TV
Facebook Comments

Loading...
DIJELI