NOVO NORMALNO I ZA BOŽIĆ: Ministar Beroš prokomentirao mjere, kazne, ali i božićne proslave

Bruno Konjevic/Cropix

Ministar zdravstva, Vili Beroš, javio se u RTL Direkt iz samoizolacije u kojoj se nalazi jer je covid pozitivan.

“Dobro se osjećam, srećom nisam imao teže simptome što mi omogućava da radim od kuće”, objasnio je svoje zdravstveno stanje.

“Ako sagledamo širu sliku, idealne situacije nema, mjere su rezultat svakodnevne analize naših stručnjaka”, prokomentirao je nove mjere pa se opet pozvao na učestalo praćenje stanja.

“Brojevi nisu dobri, morali smo reagirati na ovaj način”, govori pa dodaje: “Povećana odgovornost svakog od nas može pomoći u sprječavanju ovog virusa”.

“Struka je ta koja je pratila situaciju, u ovom trenutku mišljenja smo da je cilj postignut, mi smo stalno između ekonomskih i zdravstvenih učinaka. Kad smo vidjeli da brojevi rastu, preporučili smo nove mjere”, govori.



Upitan je i je li sam ranije uveo mjere govori: “Ne bih, svi smo zajedno u tome, nema parcijalnih odluka, parcijalnih rješenja”.

Upitno je kada će mjere polučiti rezultate, a samim time i hoćemo li imati “normalan” Božić.

“Inicijalna je prognoza da bi se rezultati ovih mjera mogli polučiti do Božića, no ako ne budu, pooštrit ćemo mjere”, govori ministar koji tvrdi kako bi kroz tri, tri i pol tjedna ove mjere trebale imati učinak.

“Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da budemo u krugu užih članova obitelji, ali trebamo se odgovorno ponašati”, ističe.

Naposljetku, važna tema su i kazne.

“Nerado razmišljamo o kaznama, no ukoliko će se pojedinci ponašati neodgovorno, mogu se staviti na dnevni red”, tvrdi Beroš. “Teoretski je moguće. Ako vidimo da usprkos apelima vidimo da se virus širi zbog nenošenja maski, to se može kazniti”, dodaje.

“Uvažavamo sve relevantne projekcije i tako postupamo. Ovakvim mjerama pokušavamo stati na kraj pandemiji”, tvrdi pa smatra kako je informacija o cjepivu i o njegovoj dostupnosti već u prosincu malo i preoptimistična.

“Dolaskom cjepiva nećemo biti riješeni ovog problema. Očekujemo cjepivo nadamo mu se, no to neće biti u jednom trenutku. Nema alternative odgovornom ponašanju”, zaključuje.

Upitan o obaveznom cijepljenju govori: “Nisam siguran da bi cjepivo trebalo biti obavezno, trebamo se uzdati u odgovornost građana”.

Naposljetku, opet se najavljuje prosvjed za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje… Što ministar misli o tome?

“Uvažavam sve slobode, ali nalazimo se u specifičnim okolnostima epidemije  i ne možemo zanemariti činjenicu da toliki broj građana umire ovih dana, jer ignoriranje tih činjenica bilo bi krajnje, krajnje neodgovorno”, tvrdi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI